Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

Zemřela dobrá duše prostějovského muzea Vladimíra Jašková. Zasloužila se o rozvoj geologických sbírek

Ve věku 65 let zemřela geoložka a dlouholetá pracovnice prostějovského muzea Vladimíra Jašková. Významnou měrou se zasloužila o rozvoj geologických sbírek a vzdělávacích programů muzea. Vydávala také časopis Přírodovědné studie, který svým významem daleko přesahoval hranice regionu.

Zprávu o úmrtí geoložky, doktorky přírodních věd Vladimíry Jaškové přineslo Muzea a galerie v Prostějově, které zároveň vyjádřilo hluboký zármutek. Jašková pracovala v muzeu od roku 1983 a během svého působení se významnou měrou zasloužila o rozvoj geologických sbírek a vzdělávacích programů muzea.

"Paní doktorka Jašková byla nejen vynikající vědkyně, ale také mentor a inspirace pro mnohé z nás. Její vášeň pro geologii a neúnavná práce přinesly muzeu mnoho úspěchů v oblasti výzkumu a edukace nejen na regionální úrovni. Pod jejím vedením jsme realizovali řadu významných výstav, které přiblížily geologii široké veřejnosti," uvedla ředitelka Muzea a galerie v Prostějově Veronika Hrbáčková.

V příštím týdnu bude stálá muzejní expozice geologie zpřístupněna návštěvníkům zdarma. Po tuto dobu bude ve vnitřních prostorách muzea probíhat i retrospektiva dokumentu Kámen mluví, jehož autorkou je právě Vladimíra Jašková.

Postřelmov truchlí. Zemřel bývalý starosta Jaroslav Nimrichtr, pomáhal obci i sportovcům

Přibližně třítisícovou obec na Šumpersku zasáhla tragická zpráva, v pátek ve věku 69 let zemřel dlouholetý starosta Jaroslav Nimrichtr. Pro občany v Postřelmově odpracoval před odchodem do penze tři volební období. Významně přispěl mimo jiné k...

"Za celý kolektiv Muzea a galerie v Prostějově vyjadřujeme nejhlubší soustrast rodině, přátelům a všem, kteří měli paní doktorku Jaškovou rádi," uvedlo muzeum. Geoložka zemřela po delší nemoci.

Na sociálních sítích již pozůstalým vyjadřují soustrast desítky lidí. "Právě mi došla smutná zpráva, že zemřela dobrá duše prostějovského muzea, paní doktorka Vladimíra Jašková. V muzeu vydávala časopis Přírodovědné studie, který svým významem daleko přesahoval hranice regionu, vytvořila novou geologickou expozici, organizovala výzkumy v prostoru keltského a středověkého železnorudného ložiska na Stínavě. Bylo mi ctí sdílet s ní společnou práci i přátelství," uvedl například bývalý pracovník muzea Pavel Moš.

Ohodnoť článek

Foto poskytl Pavel Moš

Štítky úmrtí, Vladimíra Jašková, geoložka, nemoc, expozice, muzeum, Muzeum a galerie v Prostějově, geologie, Stínava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřela dobrá duše prostějovského muzea Vladimíra Jašková. Zasloužila se o rozvoj geologických sbírek  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.