Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Pátek 11. října 2024  |  Svátek má Andrej
Bez reklam

Hanácká kasárna mohou ovlivnit fungování Univerzity Palackého na příští desítky let, říká rektor Procházka

Vedení Univerzity Palackého (UP) v Olomouci odsouhlasilo záměr nabytí rozsáhlého areálu Hanáckých kasáren, budova v centru města vznikla v první polovině 19. století a v posledních letech je až na některé výjimky nevyužitá a opuštěná. Vzdělávací instituce by ji měla pořídit od státu za 89,1 milionu korun, uplatní tak přednostní právo a získá nemovitost namísto soukromé společnosti Redstone, která ji na začátku září vydražila v aukci. Jaké plány má univerzita s obrovskou stavbou nebo v čem je současný způsob koupě výhodnější oproti nedávno zvažovanému bezúplatnému převodu přiblížil rektor UP Martin Procházka.

Drtivou většinou patnácti ze sedmnácti hlasujících se Akademický senát Univerzity Palackého v Olomouci přiklání k variantě pořízení historického komplexu Hanáckých kasáren v centru města. Rozlehlou budovu vydražil od státu soukromý investor, ale...

Jak vnímáte poměrně jednoznačný názor Akademického senátu Univerzity Palackého, kterým podpořil nabytí komplexu Hanáckých kasáren?

Jsem rád, že po maratonu jednání akademický senát i správní rada rozhodly a potvrdily záměr zajímat se o koupi Hanáckých kasáren. Domnívám se, že objekt by mohl být velmi významný ve struktuře univerzitních budov a významně by mohl ovlivnit fungování univerzity v příštích desítkách let. Teď započne proces, při kterém oznámíme Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, že máme zájem o koupi. Pak budeme opět informovat také veřejnost o dalším průběhu.

Vyjednávání o rozlehlém areálu se odehrávala dlouhou dobu. Řešily se různé verze, kdo by mohl historický objekt získat a využívat.

Ano, jednání probíhala přibližně čtyři roky s různými výsledky od klasické dražby až po uzavřené memorandum s Olomouckým krajem a Statutárním městem Olomouc. Týkalo se bezúplatného převodu kasáren na tyto tři instituce a potom z této dohody sešlo. V tuto chvíli jsme v situaci, ve které jsme, a pokud by Univerzita Palackého za současných podmínek nabyla tento objekt, tak nejsme vázáni omezeními, co se týče dotačních titulů a podobně.

Je právě lepší možnost čerpání dotací důležitým faktorem oproti připravovanému převodu nemovitosti na Olomoucký kraj za symbolickou částku? Hejtmanství muselo předem státu komplexně prokazovat budoucí užití areálu ve veřejném zájmu.

Ano, je to velmi podstatný rozdíl. S respektem k památkově chráněné budově nás jinak nic ve vnitřním využití dispozice výrazně neomezuje. Také dotační tituly jsou pro nás otevřené, což v předchozí výzvě bylo značně restringováno.

Víc prostoru pro chodce, méně parkovacích míst. Olomouc řeší možnosti proměny náměstí Republiky

Přívětivější podobu pro obyvatele i návštěvníky centra Olomouce by mohlo získat náměstí Republiky naproti vlastivědného muzea. Nízkonákladová proměna významné lokality je předmětem odborné studie, kterou bude po dokončení projednávat vedení města....

Existuje ještě nějaká významnější možnost, že by záměr koupě nedopadl?

Nechci předbíhat, až bude oficiálně podepsaná smlouva, tak budeme určitě informaci zveřejňovat.

Univerzita Palackého si nechávala zpracovat předběžné analýzy potřeb a funkcí, které by mohly Hanácká kasárna zajistit. Jaké to jsou?

Jednoznačně předpokládáme využití budovy na ubytovací kapacity pro studenty. Počítáme s využitím učeben, které jsou nyní dominantně poptávané fakultami. Využití má být také pro komunitní centra, studentské spolky, pro setkávání olomoucké veřejnosti, protože i nádvoří budovy je nádherné. A předpokládáme také využití pro moravská muzea ve formě depozitářů.

V první fázi se tedy stavba zakonzervuje a bude částečně sloužit jako skladovací kapacita?

Je to tak, ale velmi brzy bychom mohli začít využívat prostory, které jsou už podle mého naprosto adekvátní jako kanceláře nebo učebny.

Máte už představu dostupnosti dotační podpory pro zrekonstruování stavby?

Dotační výzvy se objevují, například pro památkové objekty či pro ubytování studentů. Samozřejmě budeme velmi pečlivě tyto možnosti sledovat a budeme se snažit  dotace získat.

Senátoři odhlasovali také usnesení, ve kterém trvali na garanci, že investice do Hanáckých kasáren nedotkne dalších naplánovaných investičních záměrů. Lze to zaručit?

Je to naprosto legitimní požadavek. Žádným způsobem nechceme narušit stávající investiční a strategický plán univerzity.

Kdo by měl vlastnit Hanácká kasárna v Olomouci?

Celkem hlasovalo300 čtenářů

Hanácká kasárna se tedy zařadí do projektů dlouhodobého horizontu?

Když se vrátíme do historie, tak v 90. letech byla univerzita v podobné situaci, když nabývala budovy zbrojnice a konviktu, jehož oprava trvala dvanáct let. Dnes jsou to klenoty mezi univerzitními budovami a využívají je generace studentů, kteří ještě tehdy nebyli ani na světě. Uklidňuje mě, že máme odborníky, kteří mají s obnovou takových objektů zkušenost. Pan inženýr Gren z technického odboru se podílel na rekonstrukci právě těchto budov a myslím si, že i jeho promluva výrazně přesvědčila senátory.

Porovnávaly se i různé varianty diskutované možnosti výstavby nových budov pro obdobný účel? Bylo by to reálné zajistit obdobné kapacity například někde na okraji města?

I na senátu zaznělo, že postavit budovu na zelené louce je vždy levnější, než rekonstruovat a spravovat starobylou stavbu v centru města. Nicméně roli hraje určitě také udržitelnost, ke které se Univerzita Palackého hlásí, aby nedocházelo k zastavování další půdy. Podstatná je i třetí role univerzity, to znamená služba pro olomouckou veřejnost. V neposlední řadě Univerzita Palackého není postavená na studentském kampusu někde v okrajové čtvrti. Většina z našich 67 budov je rozeseta v rámci centra Olomouce a tvoří nějaký organický celek, do kterého Hanácká kasárna zapadají. Lokace je pro nás tedy velmi důležitá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Hanácká kasárna, budova, prodej, investice, aukce, elektronická aukce, Olomouc, Olomoucký kraj, Univerzita Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hanácká kasárna mohou ovlivnit fungování Univerzity Palackého na příští desítky let, říká rektor Procházka  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.