Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Pondělí 14. října 2024  |  Svátek má Agáta
Bez reklam

Měsíc od zničujících povodní. Silný proud vody si často našel novou cestu a někde už to tak možná zůstane

Měsíc od zničujících povodní se ukazuje, že na některých místech nebudou vodohospodáři a úřady opět usilovat o to, aby řeky zkrotili. Někde si silný proud našel novou cestu, a pokud to okolnosti a zejména majitelé pozemků v okolí dovolí, už by to tak mohlo zůstat.

Zničující povodně napáchaly před měsícem hlavně na Jesenicku a v okolí Hanušovic na Šumpersku obrovské škody. Řeky si na řadě míst vytvořily nová koryta. Týká se to například Bělé.

"Řeka Bělá protéká hlavně obcemi a zastavěným územím. Kde to bude možné, tak se bude nechávat v korytech, která si teď udělala. Nejprve je však potřeba vypořádat majetkoprávní vztahy s lidmi, kteří tam vlastní pozemky, a je to také otázka projektů a prověření situace přímo na místě. Je tam mnoho faktorů, které budou mít vliv," potvrdila mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Nedokáže však odhadnout, jak budou vodohospodáři úspěšní. 

Problém se týká například Písečné, která leží na toku Bělé kousek za Jeseníkem. "Uvažuje se o tom. Nejprve by se měla udělat hydrologická studie a přizvat všechny, kterých se to týká, a pak to řešit s vlastníky pozemků. Hodně bude záležet na tom, jestli budou svolní a co jim stát nabídne jako náhradu za jejich pozemky. Pokud by byla všeobecná shoda, nemám nic proti tomu nechat řeku v novém korytě," řekl starosta Písečné Jan Konečný.

V obci se to týká například jedné lokality na hranici s Českou Vsí, kde byl větší rozliv vody a tři domy se ocitly jakoby na ostrově. "Tam je hodně velký problém," potvrdil starosta.

Boj s časem před zimou. Po povodních je nejen na Jesenicku obrovská poptávka po vysoušečích

Zima se blíží, v některých domech zasažených povodňovou pohromou je ale stále vysoká vlhkost. V interiérech na Jesenicku, Šumpersku či v Moravskoslezském kraji jsou v provozu tisíce vysoušečů zdiva. Po výkonné technice zajišťující rychlejší...

Rozvodněné řeky si hledaly vlastní cesty také na opačné straně Jeseníků, kvůli protrhlé hrázi voda zaplavila například Hanušovice na Šumpersku. 

"Těžíme naplavený materiál z míst, kde si během povodně řeky vytvořily nová koryta. Tyto zabezpečovací práce na kritických místech chceme dokončit během podzimu. Po celou dobu jsme v pravidelném kontaktu se starosty dotčených obcí," potvrdil ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Týká se to Moravy od Hanušovic po Bohdíkov a také Vikýřovic, Velkých Losin, Loučné nad Desnou nebo Petříkova a Ostružné na říčce Branná.

Problémy jsou i na dalších místech. Radnice v Mohelnici na Šumpersku například musela rezignovat na dokončení druhé části cyklostezky do Třeštiny, která měla být hotová už letos. "Velká voda nám ukázala, že naplánovaná trasa od náhonu řeky Moravy po most přes Moravu musí doznat zásadních změn, které zapříčiní posun dokončení cyklostezky do léta roku 2025. Bude třeba také postavit nový mostek přes náhon a na místo plánovaného nefunkčního propustku navrženého projektantem bude nutné zřídit další lávku," vysvětlilo město Mohelnice.

Břeh řeky Moravy se totiž protrhl, voda natekla do jezera u Třeštiny a drží se v trase cyklostezky.

Mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková ovšem vysvětluje, že stavba hrází není za všech okolností řešením. "Všichni chtějí být chráněni, ale v drtivé většině nikdo nesouhlasí s poskytnutím pozemků potřebných k ochraně. A hlavně žádná ochrana není absolutní, a když provedeme hráz na dvousetletou vodu, nikde není zaručeno, že ji nepřekoná pěstisetletá povodeň tak, jak tomu bylo nyní v září, kdy byly překonány hráze stoleté," objasňuje mluvčí vodohospodářů.

Ohodnoť článek

Foto poskytl Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, Michal Šverdík

Štítky povodeň, koryto, proud, eroze, povodí, stavba, hráz, okres Šumperk, Hanušovice, řeka Morava, cyklostezka, pozemek, okres Jeseník, Morava, Mohelnice, Třeština

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Měsíc od zničujících povodní. Silný proud vody si často našel novou cestu a někde už to tak možná zůstane  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.