Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Pondělí 14. října 2024  |  Svátek má Agáta
Bez reklam

Vidkun po devíti letech. Žalobce chce pro bývalého olomouckého policejního náměstka pět let vězení

Olomoucký Vrchní soud se dnes opět zabýval případem ovlivňování kauz a únikem informací z policejních spisů známým jako Vidkun. Trvá již devět let. Pro bývalého olomouckého krajského policejního náměstka Karla Kadlece chce obžaloba pětiletý trest vězení, před soudem jsou také podnikatel Ivan Kyselý a bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD, nyní SOCDEM). Všichni tři vinu opět popřeli.

Policejního náměstka Karla Kadlece krajský soud za vynášení informací z trestních spisů u devíti trestních kauz odsoudil za pokus o zneužití pravomoci úřední osoby a uložil mu tři roky s podmíněným odkladem na pět let a peněžitý trest 438 tisíc korun. Také mu zakázal činnost na pět let.

"Nemůžu souhlasit s tím, že za tuto trestnou činnost dostal trest na samé spodní hranici trestní sazby a navíc jako trest podmíněný. Trestné činnosti se dopouštěl dlouhodobě a ve velkém rozsahu, obžalovaného Kyselého informoval nejen dlouhodobě, ale také o všem, co se na krajském ředitelství dělo," uvedl žalobce s tím, že právě ke Kadlecovi se všechny informace o všech kauzách sbíhaly.

Státní zástupce kritizoval i jeho postoj k trestnímu řízení, bez jediné stopy sebereflexe. Na místě je podle něj také otázka generální prevence. "Tato kauza je sledována nejen mediálně, ale i příslušníky bezpečnostních sborů. Je náročné takovou trestnou činnost detekovat a prokázat, bylo by velkou chybou, kdyby od soudu odešel pouze s podmínkou. Byl náměstek krajského ředitelství, měl být vzorem pro ostatní příslušníky. Podmíněný trest nebude působit jako trest výchovný a neodradí ostatní příslušníky od takového jednání," doplnil žalobce.

Pokuta 40 tisíc za nepřítomnost u soudu. Olomoucký vrchní soud odročil jednání v kauze Vidkun

Čtyři roky řeší soudy olomouckou korupční kauzu Vidkun, plánované zasedání u Vrchního soudu v Olomouci dnes posun nepřineslo, protože bylo odročeno. Důvodem byla nepřítomnost obžalovaného podnikatele Ivana Kyselého, který se podle předsedkyně senátu...

Kadlec dnes znovu svou vinu popřel, tvrdil, že kauzy, o kterých se s Kyselým bavil, byly prý před promlčením. "Ty rozhovory, co jsme měli, nebyly žádným vynášením informací," uvedl Kadlec. Jeho obhájce Tomáš Grepl žádal zproštění. Poukázal na to, že od zahájení trestního stíhání uběhlo devět let. "Přišel o zaměstnání u policie, o svou policejní kariéru, je veřejně prezentován jako zločinec. Za celou tuto dobu se trestní řízení neposunulo ani o milimetr, kdy by takto závažná obvinění byla zákonným způsobem podložena. Karel Kadlec nejen že žádné trestní řízení neovlivnil, ale ani nechtěl ovlivnit," uvedl obhájce.

Zproštění žádal také podnikatel Ivan Kyselý, který se poprvé po celou dobu řízení účastní soudu, stalo se tak poté, co mu vrchní soud před týdnem uložil za nepřítomnost pořádkovou pokutu. "Poté, co jsem 13. ledna 2016 opustil vazbu, jsem kauzu Vidkun mentálně vypustil z hlavy, i když ji mám stále v hlavě a cítím to jako velkou nespravedlnost. Celá kauza je vykonstruovaná," řekl dnes Kyselý. Krajský soud ho odsoudil za pokus účastenství ve formě organizátorství zneužití pravomoci úřední osoby a dostal tříletý podmíněný trest a peněžitý trest 346 tisíc korun. Žalobce dnes napadl výši jeho peněžitého trestu, soud podle něj vycházel pouze z příjmu starobního důchodce a opomněl, že je účasten v řadě obchodních společností. Žádá u něj peněžitý trest 1,82 milionu korun.

Chřipka v Olomouckém kraji. Počty nemocných v posledním týdnu stouply

Počet lidí v Olomouckém kraji trpící respiračním onemocněním nebo chřipkou se v posledním týdnu dostal k počtu 1638 na 100 tisíc obyvatel. Vzhledem k tomuto počtu se tak v kraji už dá mluvit o epidemii. Za poslední týden přibylo podle hygieniků také...

Svou vinu dnes popřel znovu také bývalý hejtman Jiří Rozbořil, odsouzený za podplácení a za účastenství ve formě pomoci zločinu zneužití pravomoci. Souzen je v celkové kauze za jednu věc, kdy podle rozsudku policejnímu náměstkovi Kadlecovi za informace v případu stavby jezdeckého areálu v Lazcích, který byl prověřován kvůli možnému dotačnímu podvodu, nabídl úplatek. "Celá věc se u něj týká jen jednoho rozhovoru v hospodě pod vlivem alkoholu," uvedl obhájce Petr Konečný. Rozbořila soud odsoudil ke dvěma letům s podmíněným odkladem na 3,5 roku a uložil mu peněžitý trest 182.000 korun. "Je to devět let zničeného života za něco, co si na nás někdo vymyslel," uvedl Rozbořil.

Rozsudek soud vynese za týden.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Vrchní soud, policie, korupce, Vidkun, Olomouc, Karel Kadlec, peněžitý trest, věznice, zneužití pravomoci, kriminalita, trestní řízení, Jiří Rozbořil, krajský soud, Tomáš Grepl, Petr Konečný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vidkun po devíti letech. Žalobce chce pro bývalého olomouckého policejního náměstka pět let vězení  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.