Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

FOTOGALERIE: Dešťová zahrada u přerovské knihovny má mezi dětmi velký úspěch. Dostane sestřičku

Dešťová zahrada, která již několik měsíců funguje u knihovny na Velké Dlážce v Přerově, má u dětí velký úspěch, magistrát se proto rozhodl, že dostane sestřičku. Vznikne na sídlišti bří Hovůrkových a opět ji budou tvořit zábavné vodní prvky.

Dešťová zahrada na Velké Dlážce byla otevřena letos v květnu. "Zejména pro děti jsou určeny nové vodní prvky, do kterých se ručním pumpováním vhání voda. Vybudovali jsme soustavu dřevěných korýtek, v nichž voda může proudit s různou intenzitou a roztáčet vodní mlýnky. Mlžítko na okraji kačírkové plochy může sloužit obyvatelům města k osvěžení v horkých letních dnech. V blízkosti panelového sídliště tak vznikla nová zelená oáza," uvedl primátor Přerova Petr Vrána (ANO).

Součástí projektu byla i proměna zeleně v nedaleké ulici Na Hrázi, s ohledem na velký výskyt netopýrů a strakapoudů tam byly osazeny také čtyři desítky budek pro tyto živočichy. Projekt získal podporu z norských fondů, dotace činila 90 procent celkových nákladů, které dosáhly téměř sedmi milionů korun.

Mezi dětmi má zahrada velký úspěch, magistrát se proto rozhodl, že ve městě vybudeje ještě další podobnou zahradu. "Nejmenší návštěvníci byli nadšení z nových vodních prvků. Lidé nás zasypávali tipy, kde by stejný vodní projekt mohl v rámci města také vzniknout," potvrdil primátor. 

Z navrhovaných lokality zástupci radnice nakonec vybrali místo v ulici bří Hovůrkových, rovněž obklopené panelovým sídlištěm. "Přes zimu uděláme projekční přípravu a na jaře začneme budovat, aby už v létě mohli lidé nový prvek využívat," uvedl náměstek primátora Přerova Miloslav Dohnal (ODS). I v tomto případě se děti mohou těšit na vodní pumpy, mlýnky nebo korýtka.

Foto Miroslav Grass, Michal Šverdík

Štítky zahrada, voda, příroda, zeleň, děti, úspěch, Přerov, knihovna, projekt, Na Hrázi, Petr Vrána, ANO 2011, ODS, Husova, primátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Dešťová zahrada u přerovské knihovny má mezi dětmi velký úspěch. Dostane sestřičku  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.