Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

Smrkovou krytinu nahradil trvanlivější modřín. Olomouc obnovuje střechu nad Michalskými schody

Památkově chráněné Michalské schodiště v centru Olomouce dostalo u jednoho z vchodů novou střešní krytinu, jejíž podoba musí splňovat specifické požadavky. Odborník na práci se dřevem Michal Pořický upevnil na konstrukci modřínové šindele. Další část zastřešení čeká obnova příští rok.

Podle zástupců Olomoucké radnice se na začátku roku 2024 při místním šetření ukázalo, že střešní krytina na Michalských schodech je značně poškozená. Po dvaceti letech tak přišla na řadu výměna. V aktuální fázi se práce dotkly vchodu u vily Primavesi, kudy pak dále vedou schody do Bezručových sadů.

„Jelikož je objekt Michalského schodiště nemovitou kulturní památkou, nebylo možné přistoupit k udržovacím pracím bez schválení opravy orgánem památkové péče. A podle památkářů lze k zastřešení použít pouze dřevěný šindel, který je zachycen na všech dostupných dobových fotografiích přinejmenším za posledních sto padesát let,“ komentovala na webu města náměstkyně olomouckého primátora Miroslava Ferancová (ANO).

Rozvoj kontrolní radarové sítě dusí v Olomouci administrativa. Úředníci řeší přívaly přestupků

Pro zklidnění provozu na silnicích v Olomouci slouží také čtyři stacionární radary, od úvodu letošního roku postupně začaly fungovat ve Chválkovicích, Chomoutově, Holici a v Neředíně. Za tři čtvrtě roku eviduje město takřka 16 tisíc přestupků, které...

Dříve použitý smrkový šindel utrpěl poměrně rychlé znehodnocení kvůli zastínění a opakovaných promrznutích po předchozích teplých a vlhkých dnech. „Těmto faktorům nebyla šindelová střecha ze smrkového dřeva schopná dlouhodobě odolávat,“ vysvětlila Ludmila Otiepková z majetkoprávního odboru olomouckého magistrátu.

Modřínové dřevo je ale oproti smrku odolnější a město tak předpokládá delší trvanlivost krytiny. Náměstkyně Ferancová dodává, že modřínový šindel by měl mít životnost až padesát let.

„Práce v hodnotě 300 tisíc korun provedl Michal Pořický, který se pokládání šindelových střech na památkových objektech dlouhodobě věnuje,“ doplnil mluvčí radnice Pavel Konečný s tím, že stejně jako nad schodištěm je ve špatném stavu i krytina nad hlavní věží. S opravou této části počítá město v příštím roce.

Ohodnoť článek

Foto Jana Doleželová

Štítky Památka, Michalské schody, Olomouc, střecha, střešní krytina, šindel, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smrkovou krytinu nahradil trvanlivější modřín. Olomouc obnovuje střechu nad Michalskými schody  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.