Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

Budova tržnice je opět k mání. Olomouc o historický objekt nemá zájem, cenu má za příliš vysokou

Několikaměsíční jednání vedení olomoucké radnice s vlastníky historické budovy tržnice v centru města skončilo nezdarem. Strany se nedohodly na představě o hodnotě důležité nemovitosti v oblasti, kterou město plánuje v horizontu v následujících přibližně patnácti let hned dvakrát upravovat. Památkově chráněná budova z konce 19. století je tak nyní v nabídce pro kohokoliv za 57 milionů korun.

Jedinečná budova z červených lícovek nacházející se v centru Olomouce se po čase opět objevila na veřejném realitním trhu. Pro hledání zájemců má budova bývalé tržnice i vlastní webovou prezentaci, která přináší základní informace o parametrech a možnostech nemovitosti a také ceně, která je na úrovni 57 milionů korun.

Budova je v majetku manželů Širokých, objekt nabídli městu za cenu o pět milionů nižší. K dohodě ale nedošlo. „Město bylo první volbou, chtěl jsem, aby nemovitost získalo. Situaci si vyhodnotili a rozhodli se, že naši nabídku neakceptují. Tím pádem je to vyřešeno a budovu nabízíme dál,“ shrnul Pavel Široký.

Za padesát dva milionů ale radnice tržnici kupovat v současnosti neplánuje, ze stavebně-technického posouzení a cenového posudku zadaného městem vyplynula cena objektu okolo 25 milionů. „Proběhla debata ve vedení města, ze které vyplynulo, že nabídková cena je opravdu vysoká, ještě když se k tomu připočítají i peníze, které by muselo město vložit do rekonstrukce. Velmi přibližně by se jednalo o částku okolo sta milionů. Studie na to ale zatím není zpracovaná. Výše nabídkové ceny je velmi vysoká, v tomto duchu jsme komunikovali s majitelem a nemovitost se nyní objevila v inzerci na realitním trhu,“ komentoval náměstek olomouckého primátora Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti).

Prostor olomoucké tržnice má projít oživením za 30 milionů, úpravy jsou v plánu za dva roky

Olomoučtí radní schválili na začátku června další postup pro střednědobou proměnu prostoru kolem městské tržnice v centru hanácké metropole. Radnice nechá vypracovat studii, která by měla podrobněji navrhnout podobu lokality v následujících letech....

Olomouc plánuje v následujících letech krátkodobou úpravu prostoru tržnice, která má z venkovního prostranství učinit přívětivější prostor pro občany i návštěvníky města. V dlouhodobějším termínu pak je v plánu komplexnější úprava významné lokality v centru hanácké metropole, pro kterou bude podkladem i architektonická soutěž. Po nedávném rozhodnutí je zřejmé, že projekty budou vznikat bez začlenění historické budovy, kterou město za současných podmínek nechce koupit.

„Myslím, že i hodně měst v zahraničí vlastní tržnice, nota bene když Olomouc vlastní i okolní pozemky. Tím by se sjednotil vlastník budovy a pozemku. V podstatě jsme objekt nabízeli za pořizovací cenu, nechtěli jsme na tom vydělat ani korunu. Ale město si udělalo vlastní posudek. Nevím, z čeho čerpali. Cena jim vyšla taková, že bychom museli prodávat se ztrátou 27 milionů. To bych musel být analfabet, abych to udělal,“ konstatoval podnikatel Široký.

Mělo by město Olomouc vlastnit historickou budovu tržnice v Kateřinské ulici?

Celkem hlasovalo52 čtenářů

Nemovitost může nyní získat soukromý investor, který bude moct s ohledem na pravidla způsobu využití stavebního objektu a regulí vyplývajících z památkové ochrany, naložit s budovou podle svého uvážení. V případě prodeje tak město bude hledat cesty spolupráce s novým partnerem. „Jsme připraveni s jakýmkoliv vlastníkem jednat, všechny navazující pozemky jsou města. Budeme se maximálně snažit vyjít vstříc, aby majitel mohl budovu zrekonstruovat a provozovat ji,“ podotkl náměstek Pejpek.

„Budovu jsme dali do prodeje, kdo přijde, tak si ji koupí. Pokud si tam bude chtít udělat tržnici, tak o to líp. Ale samozřejmě hrozí, že tam může být třeba nějaký supermarket. Dnes je takový trend, že třeba městské části v Praze si kupují spodní patra nemovitostí do vlastnictví, aby tam nevznikly nějaké záležitosti, které se neslučují s občanskou vybaveností. A naopak aby tam fungovalo něco pro místní. Ale možná je jiná situace v Praze a jiná v Olomouci,“ přemítá Pavel Široký.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytlo město Olomouc

Štítky Tržnice, Olomouc, budova, parkoviště, veřejné prostranství, rekonstrukce, plán, investice, prodej tržnice, tržnice Olomouc, realitní trh, nemovitost, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budova tržnice je opět k mání. Olomouc o historický objekt nemá zájem, cenu má za příliš vysokou  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.