Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Ministerstvo prosadilo dva větrníky u Potštátu i přes zamítavý posudek. Proti je také radnice, spolky a obyvatelé

Olomoucký kraj vydal souhlasné stanovisko k plánované stavbě dvou větrných elektráren u Potštátu na Přerovsku. Proti jejich vybudování je tamní radnice, nesouhlasí ani místní spolky a proti mluví i posudek. Kraj se musel podřídit rozhodnutí ministerstva životního prostředí.

Kraj původně vydal zamítavé stanovisko, ale investor požádal o jeho přezkum. Ministerstvo životního prostředí mu následně dalo za pravdu a rozhodnutí krajského úřadu zrušilo. V novém řízení pak krajský úřad stanovil několik podmínek. Starosta Potštátu René Passinger řekl, že město se hodlá proti souhlasnému verdiktu odvolat a bude požadovat jeho přezkum.

Firma Roteko Invest chce postavit východně od městské části Potštát-Lipná dvě větrné elektrárny, každá má mít výkon až 2,2 megawattu. "Nejbližší obytná zástavba obce se nachází západně ve vzdálenosti zhruba 600 metrů od místa realizace větrných elektráren," stojí v oznámení záměru pro EIA. Výška větrných elektráren nepřekročí 150 metrů. Turbíny budou podle investora splňovat hlukové normy. Větrníky mají mít speciální listy, které sníží hluk. Podle Spolku rozvoj Potštátska projekt nebere ohled na místní krajinu a nerespektuje doporučené vzdálenosti odstupů od obytné zástavby. Podobné výhrady má radnice.

Podle původního rozhodnutí hejtmanství by plánovaná stavba větrníků měla zásadní dopad na krajinný ráz v okolí Potštátu. Krajský úřad ve svém předchozím nesouhlasném stanovisku upozornil na to, že projektová dokumentace je neúplná. Chybí v ní například posouzení vlivu dvojice větrných elektráren na ohrožené druhy ptáků či popis napojení areálu na silniční síť. Provoz větrníků by podle zdůvodnění nesouhlasného stanoviska narušil pohodu bydlení minimálně u 83 z 93 obyvatel Lipné.

Dopravní kolaps v Přerově. Do přetíženého města směřuje objízdná trasa z rozkopaného Valmezu

Již tak složitou dopravní situaci v Přerově v následujících týdnech ještě zřejmě zkomplikuje uzavírka silnic I. tříd v přibližně padesát kilometrů vzdáleném Valašském Meziříčí. O potížích informoval náměstek přerovského primátora pro oblast dopravy...

Ministerstvo životního prostředí v přezkumném řízení uvedlo, že původní nesouhlasné stanovisko hejtmanství kvůli neúplnému posudku vydalo v rozporu s právními předpisy. Krajský úřad proto požádal zpracovatele posudku o jeho doplnění. Ministerstvo pak stanovisko zrušilo, jelikož předpokládané vlivy tohoto záměru na životní prostředí a veřejné zdraví podle něj nejsou tak významné, aby kvůli nim nemohly být větrníky postaveny. Rozhodnutí ministerstva je pro krajský úřad závazné. Hejtmanství proto k projektu dalo souhlas i přesto, že zpracovatel posudku opět navrhl vydat opačný verdikt.

Potštátská radnice v roce 2007 k projektu vydala kladné stanovisko a upravila tehdy územní plán, od té doby ale v okolí vzniklo několik větrníků. "Nyní jsou všichni zastupitelé proti dalším větrným elektrárnám," uvedl Passinger, podle kterého investor s městem dlouhodobě nekomunikuje. "Nemáme s ním ani smlouvu, takže by ze stavby větrníků město nic nemělo," řekl starosta. Dodatečná změna územního plánu podle Passingera nepřichází v úvahu, jelikož by investor mohl po městě požadovat ušlý zisk. "Můžeme teď bojovat pouze přes stavební úřad. Určitě se odvoláme," dodal.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky větrník, větrná turbína, nesouhlas, Potštát, radnice, krajský úřad, větrná elektrárna, investor, projekt, Olomoucký kraj, okres Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo prosadilo dva větrníky u Potštátu i přes zamítavý posudek. Proti je také radnice, spolky a obyvatelé  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.