Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Opičí i diamantové orchideje. Sbírkové skleníky v Olomouci představí klenoty pralesa

Na návštěvu pozoruhodného světa tropických rostlin lákají Sbírkové skleníky Výstaviště Flora Olomouc, kde v pátek začíná třetí ročník výstavy Klenoty pralesa. Expozice nabídne celou řadu raritních druhů, lidé si budou moci prohlédnout jedinečné opičí či diamantové orchideje. Akce potrvá do konce prvního listopadového víkendu.

Tisíce kvetoucích rostlin budou moci ve sklenících olomoucké Flory obdivovat návštěvníci výstavy od pátku 18. října od 9 hodin. „Olomoucké sbírkové skleníky díky výstavě Klenoty pralesa 2024 zaplní unikátní kolekce orchidejí od pěstitelů z tuzemska i ze zahraničí, která v dané chvíli nebude nikde jinde v České republice k vidění,“ vyzdvihla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Budova tržnice je opět k mání. Olomouc o historický objekt nemá zájem, cenu má za příliš vysokou

Několikaměsíční jednání vedení olomoucké radnice s vlastníky historické budovy tržnice v centru města skončilo nezdarem. Strany se nedohodly na představě o hodnotě důležité nemovitosti v oblasti, kterou město plánuje v horizontu v následujících...

Mezi nejatraktivnější exempláře se řadí orchideje rodu Dracula, kterým se přezdívá opičí. Jejich květy totiž připomínají tváře či hlavičky malých opiček. „Oproti loňskému roku dovezeme ještě více druhů ‚opičích orchideji‘. A to nejen do expozice, ale i do prodeje. V loňském roce tyto unikátní rostliny návštěvníky velmi zaujaly,“ říká zkušená pěstitelka tropických rostlin Markéta Aubrechtová, s níž Výstaviště Flora Olomouc spolupracuje při přípravě podzimní akce plné neobvyklých rostlin.

Další specialitou jsou například i jewel orchids neboli diamantové orchideje. Jejich okrasné listy jsou totiž protkány zlatou či stříbrnou žilnatinou. „K vidění a k dostání budou také různé druhy voňavých orchidejí s nádhernou a pronikavou vůní, která vyplní jak skleníky, tak domovy návštěvníků, kteří si je zakoupí,“ podotkl mluvčí olomouckého výstaviště Michal Poláček. Podrobnosti o otevírací době skleníků či vstupném jsou k dispozici na webových stránkách.

Mezi liánovité orchideje se řadí také vanilka, jako královnu orchidejí pak botanici označují druh Vanda. Ten může růst i bez přítomnosti substrátu, pouze ze vzdušné vlhkosti. „Vykvétá nádhernými květy zahrnujícími celou škálu barevných kombinací, které si člověk jen stěží dokáže představit. Na výstavě bude také mystická Vanda kvetoucí nádhernými modrými květy, které jsou v přírodě velmi vzácné a ojedinělé,“ dodává Markéta Aubrechtová.

Ohodnoť článek

Foto poskytlo Výstaviště Flora Olomouc

Štítky Výstava, expozice, Flora Olomouc, příroda, rostliny, květiny, orchideje, Klenoty pralesa, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opičí i diamantové orchideje. Sbírkové skleníky v Olomouci představí klenoty pralesa  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.