Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Noví strážníci a asistenti prevence kriminality. Město Šternberk bojuje se skupinou mladých delikventů

Na bezpečnost ve Šternberku na Olomoucku dohlédnou dva noví strážníci městské policie a tři asistenti prevence kriminality z řad romské komunity, ve hře je také zřízení nové policejní služebny. Ve městě se v minulosti zvýšil počet incidentů, kdy malá skupina pachatelů napadala a ohrožovala obyvatele. 

Série incidentů vyvrcholila na začátku července, kdy poblíž centra nezletilá dívka bez varování zmlátila jiné děvče, které skončilo v nemocnici. Udeřila ji několika ranami do obličeje a podle svědků ji měla také kopnout. Mladá dívka měla zranění v obličeji, případ začala policie vyšetřovat pro ublížení na zdraví a výtržnictví. Výsledky zatím nesdělila.

Vedení města vzápětí svolalo setkání s obyvateli, nyní se lidé s představiteli radnice sešli již podruhé. "Bezpečnost je sdílená odpovědnost, diskusi považuji za nesmírně důležitou. Přestože se situace od prázdninových incidentů zdá být klidnější a platí, že napětí ve městě způsobuje stále jen malá skupina delikventů, nechceme cokoliv podcenit," sdělil starosta Šternberka Stanislav Orság (ODS).

Městu se podařilo rozšířit městskou policii o dva strážníky, nově budou v terénu působit také tři asistenti prevence kriminality z řad romské komunity. K lepší komunikaci a většímu klidu by měla přispět i nově zřízená romská rada. "Bez dialogu nevyřešíme vůbec nic. I v romské komunitě je řada občanů, kteří cítí strach a obavy, rádi by přispěli k vyšší bezpečnosti ve městě a zlepšení vztahů mezi majoritní společností a Romy. Právě s nimi chceme dlouhodobě spolupracovat," dodal šéf městské policie Libor Šamšula.

Teror mládeže ve Šternberku? Město řeší konflikty, po surovém útoku musela dívka do nemocnice

Dlouhodobě komplikovaná situace s problematickými mladistvými a nezletilými osobami gradovala minulý týden napadením dívky, která po agresivní útoku ze strany jiného děvčete skončila se zraněními v nemocnici. Město ve spolupráci s dalšími...

O problému dětských gangů chce radnice jednat také s dalšími městy a obcemi, ministerstvy nebo vládní zmocněnkyní pro lidská práva. Starosta Orság naznačil, že Šternberk otevře otázku snížení trestní odpovědnosti mladistvých. "Máme pocit, že spousta mladých delikventů se cítí naprosto beztrestně. To chceme změnit," vysvětlil starosta.

Podle ředitele policie na Olomoucku Richarda Jílka se z pohledu statistiky kriminalita ve Šternberku neliší od jiných podobných lokalit. Od ledna příštího roku podle něho vznikne nové oddělení, jehož policisté se budou věnovat pouze hlídkové činnosti a kontrole veřejného pořádku. Šternberk již posílil hlídky strážníků u základních škol v době po vyučování, posiluje kamerový systém a rozšířil seznam míst se zákazem konzumace alkoholu.

Ohodnoť článek

Foto poskytlo město Šternberk

Štítky Šternberk, děti, gang, parta, výtržnosti, prevence kriminality, opatření, bezpečnost, Olomoucký kraj, policie, obecní policie, komunita, Stanislav Orság, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noví strážníci a asistenti prevence kriminality. Město Šternberk bojuje se skupinou mladých delikventů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.