Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Pondělí 21. října 2024  |  Svátek má Brigita
Bez reklam

Tvrdé tresty za Vidkun. Bývalý policejní náměstek jde do vězení, podnikatel Kyselý má pokutu 1,8 milionu

, aktualizováno před 2 hodinami

Olomoucký vrchní soud po devíti letech rozdal tvrdé tresty za korupční kauzu Vidkun. Bývalý policejní náměstek Karel Kadlec jde do vězení, podnikatel Ivan Kyselý dostal pokutu 1,82 milionu korun a bývalý hejtman Jiří Rozbořil má podmínku a pokutu 182 tisíc korun.

Případ Vidkun pojmenovaný podle norského kolaboranta s nacisty Vidkuna Quislinga odkryl korupční vztahy mezi podnikateli, policisty a veřejnými činiteli v Olomouckém kraji. Podle obžaloby bývalý olomoucký krajský policejní náměstek Karel Kadlec podnikateli Ivanu Kyselému dlouhodobě poskytoval informace z trestních řízení. Kyselý podle žalobce tyto informace využíval k posílení svého vlivu. Oba vinu popírají stejně jako bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD, nyní SOCDEM), který je v celé kauze souzen za jednu věc, kdy podle rozsudku Kadlecovi nabízel za informace ke kauze stavby jezdeckého areálu v Lazcích úplatek.

Olomoucký vrchní soud dnes poslal bývalého policejního náměstka Kadlece v kauze Vidkun do vězení na 3,5 roku, původně dostal podmíněný trest. Podnikateli Kyselému potvrdil podmíněný trest, ale výrazně mu zvýšil původní peněžitý trest, a to z 346 tisíc na 1,82 milionu korun. Bývalému hejtmanovi Rozbořilovi soud potvrdil dvouletý trest s podmíněným odkladem na 3,5 roku a peněžitý trest 182 tisíc korun. Obžalovaní vinu popírali a žádali zproštění.

Pokuta 40 tisíc za nepřítomnost u soudu. Olomoucký vrchní soud odročil jednání v kauze Vidkun

Čtyři roky řeší soudy olomouckou korupční kauzu Vidkun, plánované zasedání u Vrchního soudu v Olomouci dnes posun nepřineslo, protože bylo odročeno. Důvodem byla nepřítomnost obžalovaného podnikatele Ivana Kyselého, který se podle předsedkyně senátu...

Vrchní soud se případem zabýval již podruhé, loni v únoru v neveřejném jednání rozsudek zrušil a případ vrátil olomouckému krajskému soudu s tím, že rozhodnutí bylo předčasné. Soud poté aktérům uložil přísnější podmíněné i peněžité tresty.

Kauza byla postavena důkazně především na odposleších, předsedkyně senátu vrchního soudu Martina Kouřilová dnes při čtení rozsudku uvedla, že všechny odposlechy byly provedeny zákonně, vyvrátila tak námitky všech obžalovaných. Policisté na nich monitorovali několik desítek hlavních aktérů případu v olomouckých kavárnách a restauracích, ale i z kuřárny olomouckého pracoviště GIBS a Kadlecovy kanceláře v budově krajského policejního ředitelství. Právě tam podle žalobců obžalovaní diskutovali o věcech z trestních řízení a předávali si informace či pokyny. Na schůzku v hospodě doplatil i tehdejší hejtman Rozbořil, podle obžaloby zde s Kadlecem probírali případ údajného dotačního podvodu kolem stavby jezdeckého areálu v Lazcích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Vidkun, rozsudek, trest, vězení, pokuta, korupce, ČR, soud, správa, policie, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tvrdé tresty za Vidkun. Bývalý policejní náměstek jde do vězení, podnikatel Kyselý má pokutu 1,8 milionu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.