Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Pondělí 28. října 2024  |  Svátek má Státní svátek
Bez reklam

Lokální motivy i portrét skladatele. Podchod ve Foerstrově ulici v Olomouci zdobí nové malby

Estetickou obnovou prošel v uplynulých týdnech rušný podchod pod Foerstrovou ulicí v Olomouci. Streetartoví umělci rozlehlou plochu podzemní stavby oživili různorodými motivy, včetně podobizny hudebního skladatele, podle kterého je ulice pojmenovaná. Nová úprava překryla dřívější sprejerské znečištění prostor, místní doufají, že výtržníci pečlivě vymalované místo nepoškodí.

Podchod na trase mezi olomouckým sídlištěm, parkem a centrem města prošel před více než deseti lety rozsáhlou rekonstrukcí, postupem času ale žlutá výmalba ztrácela původní kondici i s přispěním sprejerů a dalších výtečníků.

Podchod Pionýrská v Olomouci září novotou. Místní upozorňují na riskantní jízdy cyklistů

Takřka po čtyřech měsících prací je hotová kompletní rekonstrukce frekventovaného podchodu Pionýrská v Olomouci. Podzemní prostory pod rušnou výpadovkou na Brno či Prostějov stráží i nový kamerový systém. Město zaznamenalo v minulosti i řadu podnětů...

Komise městské části Tabulový vrch se rozhodla pro novou úpravu vzhledu rušné trasy mezi obytnou zónou, parkem a centrem města. Na úpravě se zástupci místní komise dohodli s kurátorkou a manažerkou Streetart Festivalu Olomouc Romanou Junkerovou, která pro přemalování ploch domluvila umělce znalého tvorby muralů, tedy velkoplošných maleb. O designovou úpravu se postaral Dalibor Vybíral, tvořící pod uměleckým jménem Oliver Heller, který stojí například za malbou T. G. Masaryka na bunkru civilní obrany v olomouckých Bezručových sadech. „Navrhli jsme design a oslovili jsme i lidi z Tabulového vrchu, chtěli jsme je zapojit do procesu vzniku díla, aby nám řekli také nějaké návrhy, a měli pak k dílu i vztah, že se na něm taky podíleli. Plocha je opravdu veliká, jde o necelých tisíc metrů čtverečních. Malířská firma by místo vymalovala a možná by to za pár měsíců bylo v podobném stavu. Je tak vhodnější jít touto cestou,“ komentovala Romana Junkerová.

Právě kreativnější zpracování vhodných ploch i podle předsedy Komise městské části a olomouckého radního Lukáše Krbečka (spOLečně) představuje jeden z vhodných preventivních počinů, který by mohl zabránit poničení výmalby. „Máme velmi dobré příklady v tom, že když se něco fakt hezky namaluje, tak si vandalové potom už většinou nedovolí namalovat na stěnu něco škaredého. Zkušenost už máme například s kotelnou na Zelené ulici. Z estetického hlediska to bude tedy ke prospěchu věci a dále to může zabraňovat právě různým čmárancům,“ prohlásil Krbeček.

Jak hodnotíte novou podobu podchodu ve Foerstrově ulici v Olomouci? (známkování jako ve škole)

Celkem hlasovalo41 čtenářů

Nově vyzdobený podchod v sousedství pošty zdobí také lokální motivy a součástí je i portrét hudebního skladatele Josefa Bohuslava Foerstra, jehož jméno ulice v Olomouci nese. „Dle mého je proměna zdařilá a místo výrazně prokouklo,“ dodal předseda KMČ Tabulový vrch.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Street art, pouliční umění, malba, mural, Olomouc, podchod, podchod Foerstrova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lokální motivy i portrét skladatele. Podchod ve Foerstrově ulici v Olomouci zdobí nové malby  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.