Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Pondělí 28. října 2024  |  Svátek má Státní svátek
Bez reklam

Oblíbený lampionový průvod se v Olomouci letos přesouvá na 17. listopad. Opět nebude chybět ohňostroj

Oblíbený lampionový průvod s ohňostrojem bude v letošním roce v Olomouci až v listopadu. Obvykle se mohli rodiče s dětmi projít ulicemi města na státní svátek 28. října, letos se průvod uskuteční až 17. listopadu. Jedním z důvodů jsou podzimní prázdniny.

Malí Olomoučané ani letos o oblíbený lampionový průvod nepřijdou, bude akorát později. "Jednak na státní svátek 28. října navazují podzimní prázdniny, takže mnoho dětí možná nebude v Olomouci, a o oblíbený lampionový průvod by tak přišly, ale také letos 17. listopadu oslavíme 35 let od Sametové revoluce. Proto jsme se rozhodli lampionový průvod zakončený ohňostrojem uspořádat právě 17. listopadu," vysvětlil změnu náměstek primátora pro kulturu a cestovní ruch Viktor Tichák (Pro Olomouc a Piráti).

V pondělí 28. října se uskuteční pietní akt k uctění 106. výročí vzniku samostatného československého státu, a to od 10 hodin na Žižkově náměstí před budovou Pedagogické fakulty Univerzity Palackého.

Lokální motivy i portrét skladatele. Podchod ve Foerstrově ulici v Olomouci zdobí nové malby

Estetickou obnovou prošel v uplynulých týdnech rušný podchod pod Foerstrovou ulicí v Olomouci. Streetartoví umělci rozlehlou plochu podzemní stavby oživili různorodými motivy, včetně podobizny hudebního skladatele, podle kterého je ulice...

Oslavy 35 let od Sametové revoluce se budou odehrávat 17. listopadu ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci a Armádou ČR. Připravena je výstava, slavnostní uvedení knihy, promítání dokumentů a nakonec lampionový průvod zakončený pietním aktem u právnické fakulty a ohňostrojem. Lampionový průvod bude tentokrát vycházet v 16:30 z náměstí Republiky a povede k právnické fakultě na tř. 17. listopadu.

Program 17. listopadu
13:30 – 18:00
Pro veřejnost bude v tomto čase otevřená budova Filozofické fakulty UP v Křížkovského ulici 10. V prostorách fakulty budou v průběhu celého předcházejícího týdne rozmístěny panely s fotografiemi a informacemi o průběhu sametové revoluce 1989 na Univerzitě Palackého.
14:00 hodin
V aule fakulty proběhne slavnostní uvedení knihy Můj přítel Josef Jařab, v níž přátelé prvního porevolučního rektora UP vzpomínají na tuto jedinečnou osobnost. Kniha vychází v edici Paměť UP, editorkou je Ingeborg Fialová, zazní ukázky z knihy, moderuje David Hrbek.
15:30
V prostorách auly proběhne promítání dokumentů Zdeňka Zukala zachycujících olomouckou revoluci.
16:15
Řazení lampionového průvodu na náměstí Republiky.
16:30
Lampionový průvod vyrazí z náměstí Republiky k budově Právnické fakulty UP.
17:11
Pietní akt proběhne u památníku bojovníků za svobodu a demokracii před Právnickou fakultou UP. Připomínku Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva zakončí ohňostroj.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Olomouc/Daniel Schulz

Štítky ohňostroj, lampion, průvod, 17. listopad, Sametová revoluce, výročí, děti, Olomouc, kniha, náměstí Republiky, Univerzita Palackého v Olomouci, Právnická fakulta Univerzity Palackého, podzimní prázdniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbený lampionový průvod se v Olomouci letos přesouvá na 17. listopad. Opět nebude chybět ohňostroj  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.