Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Pondělí 28. října 2024  |  Svátek má Státní svátek
Bez reklam

Odpadové firmy sází v Olomouckém kraji na výrobu TAP. Kraj chce spíše recyklovat, nikoliv spalovat

Odpadové společnosti v Olomouckém kraji sází na výrobu takzvaných tuhých alternativních paliv z nevytříděného komunálního odpadu. Linku na výrobu TAP chce stavět nadnárodní skupina FCC v Prostějově, koncern Veolia v Přerově a rovněž krajská odpadová společnost ve Chválkovicích v Olomouci. Vypadá to, jako by se v regionu schylovalo k boji o TAP.

“Není to boj, ale je to logický vývoj. Máme tu přerovskou teplárnu, která disponuje novým kotlem na TAP, stejně tak má o toto palivo zájem i cementárna v Hranicích a v plánu je i výměna kotle v teplárně v Olomouci. Takže pokud máme v kraji zařízení na energetické využití odpadu ve formě TAP, je logické, že se odpadové společnosti začínají orientovat na výrobu TAP,” popisuje situaci na trhu bývalý krajský radní pro životní prostředí, odpady a zemědělství Martin Šmída (Piráti).

Kapacity na spalování TAP jsou v kraji dostatečné

Olomoucký kraj je z hlediska budoucího zpracování odpadů výjimečný tím, že zde vzniká unikátní krajský odpadový projekt, do kterého se už zapojily desítky obcí, měst a svazků obcí. Spolek Odpady Olomouckého kraje se postará o likvidaci odpadů, nyní pokrývá zhruba polovinu obyvatel kraje. Ve Chválkovicích spolek staví supermoderní třídírnu odpadů včetně linky na výrobu TAP. 

“Pro náš projekt je však nejdůležitější dotřídit odpad pro recyklaci. Samosprávy si založily spolek a akciovku Odpady Olomouckého kraje právě proto, aby jim pomohly splnit legislativní recyklační cíle tak, aby jim v budoucnu za jejich neplnění nehrozily pokuty, a těch nejde dosáhnout pouze výrobou paliv,” vysvětluje Šmída.

Zálohování PET a plechovek připraví odpadový projekt v Olomouckém kraji o desítky milionů, říká místopředseda organizace

V první polovině října schválila vláda novelu zákona, které by měla zavést nový systém zálohování PET lahví a nápojových hliníkových plechovek. Kromě přínosu pro přírodu vyzdvihlo ministerstvo životního prostředí také přínos pro obce, pro které by...

V Olomouckém kraji bude více možností, kde TAP půjdou spalovat. Veolia modernizuje své kotle v Přerově a v Olomouci, ve hře je i hranická cementárna. “Kapacity těchto kotlů jsou dostatečné, a to především v kontextu stanovených legislativních cílů, které říkají, že v roce 2035 budeme moct energeticky využívat maximálně 25 procent komunálního odpadu. I proto se nezaměřujeme pouze na prostou výrobu TAP, ale myslíme i na budoucnost. Všechen odpad spálit vypadá možná jednoduše, ale to není udržitelné řešení. A není to ani ekonomicky výhodné,” popisuje budoucnost odborník na odpady Šmída.

Tuhé alternativní palivo navíc z pohledu zákona už není odpadem, nýbrž palivem, a proto je povolena například mezinárodní přeprava. “Může se tak stát, že pokud budou nabídnuty dobré ekonomické podmínky v zahraničí nebo v jiných krajích, můžeme vyrobené palivo naložit na vlak a prodat tam, kde o něho bude největší zájem,” naznačuje Šmída.

Kraj ovšem například s koncernem Veolia, který bude na odpadovém trhu v regionu silným hráčem, intenzivně jedná a v dohledné době lze očekávat podepsání memoranda. Podobné dohody o spolupráci má kraj podepsány i s dalšími firmami operujícími na recyklačním trhu. “Naše priorita je recyklace, nikoli spalování,” vysvětluje Šmída podstatu krajského odpadového projektu, kde je stále místopředsedou představenstva.

Olomouc rozšířila síť pro sběr odpadu z kuchyní. Domácnostem rozdá i kbelíky pro třídění

Olomouc rozšiřuje své zapojení do projektu třídění gastroodpadu, hnědé popelnice na zbytky z kuchyně jsou od září rozmístěné na 40 místech ve čtvrti Tabulový vrch. V úvodu října se rozbíhá také informační kampaň a doplňková služba pro občany v...

V současné době jsou podle něho k dispozici jak čísla o celkové produkci komunálních odpadů složených z jednotlivých vytříděných složek a směsného komunálního odpadu, tak výhled do budoucna. Známé jsou i kapacity plánovaných zařízení pro úpravu odpadu i pro samotné spalování TAP.  “Ale přesně předpovědět budoucí míru produkce TAP není tak snadné. Jak jsem zmínil, pro nás je prioritou kvalitní dotřídění pro recyklaci, takže určitě neplatí rovnice, že kapacita zařízení se rovná předpokládané výrobě TAP. Bude záležet, jak budou občané třídit nebo jak se rozvine recyklační trh. Je ekonomicky výhodnější prodat materiál na recyklační trh, než ho jen upravit ke spálení. V tom má náš projekt výhodu oproti ostatním,” objasnil Šmída.

Veolia odchází od uhlí. TAP bude hrát významnou roli

Skupina Veolia chce linku na výrobu tuhého alternativního paliva z komunálních odpadů vybudovat v areálu přerovské teplárny. Kapacita 100 tisíc tun by ročně bohatě stačila pro Přerovsko a část Olomouckého a Zlínského kraje. Loni na konci roku společnost Recovera z koncernu Veolia zahájila proces EIA. Plánovanou výrobu TAP v Přerově zdůvodnila tím, že v Olomouckém kraji produkce tohoto paliva výrazně zaostává za potřebou teplárenských firem.

“Jedná se o vybudování nového zařízení pro nakládání s odpady, které bude zpracovávat zbytkový směsný komunální odpad, některé biologicky rozložitelné odpady, výměty ze třídění plastového odpadu a některé energeticky využitelné průmyslové odpady. Veškeré zpracovávané odpady budou kategorie ostatní odpad,” stojí v oznámení EIA. 

Pokud Veolia získá potřebná povolení, chce stavbu zahájit ještě letos a linku zprovoznit v roce 2025. Nové technologie využití komunálního odpadu mají nahradit skládkování, které skončí v roce 2030.

Ze zdravotnického odpadu vyrobí teplo. Olomoucké nemocnici pomůže jedinečný projekt

Letitý nevyužívaný objekt bývalé spalovny Fakultní nemocnice Olomouc se díky inovativnímu projektu proměnil v důležitý prvek systému likvidace odpadu zdravotnického zařízení. Rozsáhlý nemocniční komplex produkuje značné množství nebezpečného...

V přerovské teplárně je v současné době už nainstalovaný nový multipalivový kotel na biomasu, který může ročně spálit až 114 tisíc tun TAP. Stane se tak klíčovým koncovým zařízením pro likvidaci nevytříděného komunálního odpadu v celém Olomouckém kraji.

Veolia v Přerově zprovoznila i dva kotle na zemní plyn s nízkoemisními hořáky, a dva starší kotle na uhlí tak mohla odstavit. “Záměr na výrobu TAP je umístěn přímo do areálu Teplárny Přerov, pro kterou je výroba TAP primárně určena. Svým umístěním umožňuje efektivní svoz z regionu Přerovska, Olomouckého a Zlínského kraje v dostupné vzdálenosti,” uvádí oznámení EIA. Komunální odpad má do areálu teplárny denně přivážet až 39 nákladních vozidel, které by neměly zatížit dopravu v Přerově, protože teplárna je v průmyslové zóně v okrajové části města a bude napojena na dostavěnou D1.

Také olomoucká teplárna, která rovněž spadá pod skupinu Veolia, přestane spalovat uhlí a přejde na zemní plyn, biomasu a také na TAP. Projekt přinese snížení emisí o třetinu a v současné době rovněž prochází posuzováním vlivů na životní prostředí EIA. 

“Projekt dekarbonizace Teplárny Olomouc má dvě části. První etapa už probíhá a její hlavní součástí je rekonstrukce uhelného kotle K3 na zemní plyn. Druhá etapa, na kterou Veolia Energie aktuálně získala dotaci z EU, zahrnuje plánovanou rekonstrukci uhelného fluidního kotle K5 na budoucí spalování tuhého alternativního paliva vyrobeného z vytříděného nerecyklovatelného komunálního odpadu a biomasy a také rekonstrukci turbíny TG3 na nové parametry páry,” potvrdil ředitel Regionu Morava společnosti Veolia Energie Kamil Vrbka.

Obyvatelé Hanušovic, kteří budou dobře třídit odpady, ušetří. Město pořídilo čipy na popelnice

Obyvatelé Hanušovic na Šumpersku, kteří dobře třídí odpady, ušetří. Město nyní pořídilo čipy na popelnice, lidé, kteří vyhodí méně odpadků, zaplatí méně peněz. Svoz komunálního odpadu si Hanušovice již dva roky zajišťují samy.

Po dokončení projektu bude v roce 2029 ukončeno spalování uhlí v Teplárně Olomouc. Druhá etapa bude stát zhruba 4,1 miliardy korun. Projekt přinese snížení spotřeby primární energie z neobnovitelných zdrojů o 86 procent a snížení emisí CO2 o 32 procent.

Rekonstrukce se netýká jen Teplárny Olomouc, ale také Špičkové výtopny Olomouc. Oba zdroje budou doplněny o nové technologie, elektrokotel, bateriové uložiště a horkovodní nízkotlaký akumulátor.

Veolia Energie prostřednictvím společnosti OLTERM & TD Olomouc zásobuje teplem přes 29 tisíc domácností a řadu škol, institucí a podniků v Olomouci, což představuje zhruba 40 procent spotřeby tepla ve městě. Dodávky začaly na počátku padesátých let minulého století, hlavním palivem bylo tradičně uhlí. Na přelomu tisíciletí proběhla modernizaci teplárny za 1,8 miliardy korun.

Projekt na výrobu TAP skupiny FCC v Prostějově budí odpor obyvatel

Další odpadové centrum s kapacitou převyšující potřeby města chce na kraji Prostějova vybudovat nadnárodní skupina FCC. Linku na výrobu tuhých alternativních paliv z odpadů chtěla firma původně postavit poblíž domů u vlakového nádraží, plán kvůli odporu obyvatel vzala zpět.

“Kapacita linky je navržena maximálně na 50 000 tun za rok ve dvousměnném provozu. Vstupem budou energeticky využitelné odpady počínaje směsným komunálním odpadem přes materiálově nevyužitelné živnostenské a průmyslové odpady až po zbytky z třídění druhotných surovin,” popsal plán v dokumentaci EIA vedoucí oddělení integrované prevence Krajského úřadu Olomouckého kraje Vojtěch Cvek.

Odpadové centrum s kapacitou pětinásobně převyšující potřeby města chce nadnárodní skupina FCC vybudovat na kraji Prostějova. Linku na výrobu tuhých alternativních paliv z odpadů chtěla firma původně postavit poblíž domů u vlakového nádraží, plán...

V areálu v Kojetínské ulici na kraji Prostějova, kde je průmyslová zóna, bude drtička odpadu, součástí technologie bude vzduchotechnika s odsáváním a filtrací. Aby FCC zabránila zápachu, počítá s mlžícími jednotkami s atomisérem a neutralizačním aditivem.

Jde o třetí lokalitu, kde se FCC pokouší odpadovou linku vybudovat. Původně měla stát v Biskupicích na Prostějovsku a poté v areálu bývalé Vitany u hlavního nádraží v Prostějově poblíž bytových domů. S tím však ostře nesouhlasili místní obyvatelé, a firma proto z obou těchto plánů vycouvala.

Pro životní prostředí v Prostějově není odpadová linka, byť na kraji města, dobrou zprávou. Odpůrci argumentují tím, že bude v provozu od 6:00 do 22:00 ve všední dny i o víkendech a její kapacita je vyšší, než je množství odpadu vyprodukovaného v Prostějově, zbytek se tak bude do města dovážet. To zvýší dopravu a zhorší už tak katastrofální stav ovzduší v Prostějově. Doprava by podle kritiků narostla o tisíce kamionů ročně.

“Celou věcí se budeme podrobně zabývat,” ohradila se proti stavbě například opoziční zastupitelka města Jana Jílková (Na rovinu!).

Gastrooodpad třídí už přes dvacet měst a obcí, vzniká z něho zelená elektřina. Nedávno se připojily Moravičany

Moravičany na Olomoucku jsou další obcí, která začaly třídit gastroodpad. Do projektu tridimgastro.cz se již zapojilo přes dvacet obcí a tři stovky gastroprovozů včetně stovky škol. Společnost EFG sváží kuchyňský odpad do bioplynových stanic v...

Pro prostějovskou radnici je však plánované odpadové centrum společnosti FCC, v jejíž prostějovské pobočce má město čtvrtinový podíl, v současné době v podstatě jedinou možností, jak v budoucnu likvidovat své odpady. Vedení radnice totiž v minulosti prosadilo vystoupení města z krajského odpadového projektu, který zastřešuje více než polovinu obyvatel Olomouckého kraje. Projekt podle Prostějova není výhodný.

Krajský odpadový projekt počítá se všemi alternativami 

Vedení Olomouckého kraje za to město Prostějov ostře kritizovalo. Podle bývalého krajského radního Martina Šmídy obavy nejsou na místě.

“Olomoucký kraj je specifický, nemáme tu standardní spalovnu na neupravený odpad a s touto realitou musíme umět pracovat. Ostatně, dost se liší i situace na Moravě a v Čechách,” vysvětluje Šmída. Morava se dá podle něho považovat za odpadově vyspělejší, protože dobře třídí i dotřiďuje a má více kotlů, které vyžadují úpravu odpadu. 

“A to je příležitost pro vytvoření přidané hodnoty. V projektu Odpady Olomouckého kraje si toto uvědomujeme, a proto jsme se touto cestou vydali. Mohou nastat v zásadě dva scénáře. Buď bude po TAP větší poptávka než nabídka, a pak to znamená výhodnější cenu pro ty, kteří TAP dodávají, včetně nás. Anebo bude nabídka větší než poptávka, což způsobí, že uplatnit TAP bude pro jeho producenty dražší a o to víc bude důležitější odpad dobře třídit a dotřiďovat, aby toho zbytku pro TAP bylo co nejméně. A to je přesně to, co naše zařízení bude umět,” objasňuje situaci Šmída.

Olomoucká teplárna skončí s uhlím dřív, než původně předpokládala. Přinese to snížení emisí až o třetinu

Olomoucká teplárna přestane spalovat uhlí dřív, než původně předpokládala. Rozsáhlou dekarbonizaci za více než 4 miliardy korun hodlá ukončit o rok dřív už v roce 2028. Městu a jeho obyvatelům to přinese snížení emisí až o třetinu. Teplárna patří do...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl EKO-KOM

Štítky Olomoucký kraj, odpady, TAP, válka, boj, investice, projekt, výroba, palivo, komunální odpad, Prostějov, Veolia, FCC

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odpadové firmy sází v Olomouckém kraji na výrobu TAP. Kraj chce spíše recyklovat, nikoliv spalovat  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.