Vědci z Olomouce zvýší odolnost vojtěšky. S úpravou genů klíčové luštěniny pomohou kolegové v USA

Autoři | Foto Univerzita Palackého v Olomouci

Na zvýšení odolnosti vojtěšky, která je klíčovou zemědělskou plodinou, se zaměří v novém výzkumném projektu vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Při práci na projektu, jehož trvání je stanoveno takřka na čtyři roky, využijí nejnovější poznatky z oblasti genetického inženýrství. Odborníci z olomoucké univerzity budou spolupracovat s týmem profesora Tibora Pechana z Mississippi State Univerzity v USA.

Vojtěšku pěstují zemědělci v celosvětovém měřítku na více než 34 milionech hektarů. „Zabraňuje erozi půdy, zlepšuje její úrodnost i strukturu a pomáhá snižovat kontaminaci povrchových a podzemních vod. Zároveň poskytuje píci i vysoce kvalitní proteiny a výživové doplňky pro lidskou výživu, jelikož obsahuje cenné antioxidanty, minerály, enzymy a vitamíny. Vojtěška navíc díky symbióze s půdními bakteriemi rodu Sinorhizobium dokáže absorbovat velké množství atmosférického dusíku. Půdu tak vojtěška obohacuje o tento důležitý chemický prvek, což snižuje množství použitých průmyslových hnojiv nepříznivě zatěžujících ekosystém,“ popisují význam luštěniny odborníci z Univerzity Palackého v Olomouci.

Katedra biotechnologií se zapojí do projektu pojmenovaného Experimentální využití mitogenem-aktivovaných proteinkinas a moderních mezioborových přístupů pro perspektivní zlepšení odolnosti vojtěšky vůči chladu, suchu a zasolení, který potrvá 46 měsíců. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy podpořilo práci vědců částkou 7,5 milionu korun.

Jaký vliv mají rodiče na své potomky? Odborníci z UP sledovali životní styl rodin

Nová monografie Dagmar a Erika Sigmundových z Fakulty tělesné kultury olomoucké univerzity přináší informace o tom, jak životní styl rodičů ovlivňuje jejich děti. Zjistili například, že nadváha matky výrazně zvyšuje riziko obezity u dětí, které s ní...

Experti se zaměří na úpravy, které by měly vyslyšet poptávku zemědělců po odolnějších genotypech vojtěšky. I tato rostlina se potýká s klimatickou změnou, negativní dopady přináší letní vedra a sucha i jarní a podzimní mrazy. „Chceme odhalit funkční mechanismus, jakým signalizace stresových podnětů z vnějšího prostředí, konkrétně stresem indukovaná mitogenem aktivovaná proteinkinasa (SIMK), ovlivňuje vytváření průduchů a epidermis listů, a tím také produkční parametry vojtěšky. Pomocí genetického inženýrství zaměřeného na SIMK pak budeme moci zvýšit odolnost vojtěšky vůči chladu, suchu a zasolení půdy,“ vysvětlil cíl projektu jeho hlavní řešitel Jozef Šamaj, vedoucí katedry biotechnologií přírodovědecké fakulty.

Při práci na editaci a modifikaci genů vojtěšky využijí vědci moderní metody, aplikování některých postupů umožní právě spolupráce s americkou univerzitou. „V USA není problém s uplatněním CRISPR/Cas9 technologie u zemědělských plodin, což představuje další přidanou hodnotu. Je to i důvod, proč náš projekt kvůli zkostnatělé legislativě EU řešíme právě ve spolupráci s partnerem v USA,“ podotkl v tiskové zprávě profesor Šamaj.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Zemědělství, věda, genové inženýrství, katedra biotechnologií, přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého, vojtěška, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.