Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Zničená silnice na Ohrozimském kopci se dočkala provizorních záplat

Provizorní opravy jedné z nejhorších silnic v Olomouckém kraji, takzvaného Ohrozimského kopce u Prostějova, konečně začaly. Dlouhá zima se na hlavní cestě směrem na Ptení a Konici tvrdě podepsala. Silnici lemovaly hluboké díry, rozsáhlé výtluky a porušený asfalt.

Náměstek hejtmana Olomouckéh kraje pro dopravu Michal Zácha potvrdil, že práce na silnici II/150 u Ohrozimi na Prostějovsku začaly.

"Sám jsem se byl před několika dny přesvědčit o neutěšeném stavu této komunikace, na který řada lidí upozorňovala. Měl jsem také informace od našeho správce komunikací. Ohrozimský kopec, který je nejhorším úsekem této cesty, bude možné vyspravit zatím jenom provizorně," sdělil Zácha.

Silničáři zalátají nejhorší díry, aby řidiči kvůli výtlukům nemuseli zpomalovat nebo při vyhýbání protijedoucích vozidel úplně zastavovat. "Dlouhodobým řešením bude až celková rekonstrukce komunikace, na kterou chceme získat evropské peníze. Když půjde vše dobře, mohla by odstartovat příští rok," podotkl Zácha.

V celém Olomouckém kraji letos silničáři počítají s opravami vozovek za desítky milionů korun. Zima byla tvrdší než obyvkle a na stavu cest se dramaticky podepsala. Například únorové náklady na zimní údržbu byly dvakrát vyšší, než je dlouhodobý průměr. Na provizorní opravy výtluků má kraj pro letošek 81 milionů korun.

Letos byla mimořádně tvrdá zima

Pokud jde o dálnice a silnice prvních tříd, zatímco na jejich údržbu dali silničáři v Olomouckém kraji za první tři měsíce zimy v loňském roce 23,5 milionu korun, letos to bylo 30,5 milionu. "Celkové náklady zatím nejsou konečné, protože stále bude potřeba udržovat silnice bezpečně sjízdné," podotkl Miroslav Mazal z Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Meteorologové totiž i v těchto dnech dál varují před novou sněhovou pokrývkou. V horských oblastech sněžilo i v noci na dnešek. V celém Olomouckém kraji pak mohou noční teploty klesat k nule, na horách dál mrzne.

Pro správce dálnic je tak letošní zima mimořádná. "Z hlediska údržby komunikací patří mezi ty náročnější. Oproti loňské zimě spotřebovalo Ředitelství silnic a dálnic zatím více než dvojnásobné množství posypového materiálu a najezdilo téměř dvojnásobné množství kilometrů. Výrazně vzrostly také náklady na opravy výtluků, kterých bylo v letošním roce z důvodu velkých teplotních výkyvů rekordní množství," povrdil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Jan Studecký.

Na opravy zničených silnic půjde přes 80 milionů. Dočká se i Ohrozim

Na opravy silnic zničených po letošní zimě dá Olomoucký kraj přes 80 milionů korun. Hejtmanství opraví také cestu z Prostějova do Ohrozimi, která je jednou z nejrozbitějších v regionu. Silničáři co nejdříve zajistí dočasnou opravu, poté kraj...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Michal Zácha

Štítky doprava, silnice, výtluky, opravy, Ohrozim, Olomoucký kraj, zima, kopec, Michal Zácha, Prostějov, Konice, Ptení, Ředitelství silnic a dálnic, okres Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zničená silnice na Ohrozimském kopci se dočkala provizorních záplat  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.