Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

V Hranicích u nádraží se začala stavět cyklověž, hotová bude už v červenci

U vlakového nádraží v Hranicích na Přerovsku začala stavba cyklověže pro více než stovku kol. Hotová by měla být v červenci. Cyklověž bude stát 19 milionů korun, z toho téměř 15 milionů jsou dotace. Od stavby věže umožňující bezpečné zaparkování kol si město slibuje, že lidé budou více využívat kol, a uleví tak přetížené dopravě v okolí nádraží.

"Stavba cyklověže byla zahájena v dubnu, kapacita věže je až 118 kol. Je to další krok pro podporu cyklodopravy v Hranicích. Nedávno jsme vybudovali cyklostezku z Teplic směrem na Hranice, která bude pokračovat dál po dokončení protipovodňových staveb. Nyní chceme podpořit cyklodopravu i směrem na vlakové nádraží. Je zde stále hodně aut, přetížená doprava a není řešením stále přidávat parkovací místa," uvedl mluvčí radnice Petr Bakovský.

Město od cyklověže očekává, že část řidičů, kteří nyní na nádraží jezdí autem, začne používat kola či koloběžky, čímž se vyřeší problém s parkováním v lokalitě. Dosud totiž možnost bezpečného uložení kola v areálu nádraží neměli.

"Cyklista tak poté bude mít možnost bezpečně a rychle kolo uložit, parkování kola bude navíc levnější, než kdyby k nádraží přijel autem. Věříme, že se četnost cyklodopravy na vlakové nádraží zvýší a tím se ulehčí automobilové dopravě," doplnil Bakovský.

S parkováním u vlakového nádraží má město problém dlouhodobě. V minulosti zde významně rozšířilo počet parkovacích míst a další parkoviště zřídilo na nevyužívané části autobusového nádraží.

Od konce loňského roku zde byl spuštěn i inteligentní parkovací systém v podobě světelných tabulí informujících o obsazenosti míst. Kvůli snížení dopravní zátěže zavedlo město předloni v dubnu MHD zdarma.

Cyklověže většinou stojí u vlakových nádraží. Parkování pod střechou využívají především majitelé dražších kol, kteří je nechtějí nechávat zamčené před nádražím. Prostor věže totiž monitorují kamery městské policie. Součástí věže je automatický samoobslužný systém, uložení nebo vydání kola trvá asi půl minuty. Za úschovu lidé zaplatí ve většině měst pět korun za den, držitelé In-karty Českých drah mají úschovu zdarma.

Novou cyklověž zprovoznila po rozsáhlé rekonstrukci autobusového nádraží naposledy radnice v Šumperku, a to letos v lednu, například v Přerově ji cyklisté využívají již od roku 2015.

Autobusové nádraží má novou výpravní budovu. Bude mít ekologickou střechu

Autobusové nádraží v Šumperku má novou výpravní budovu, jejíž stavba v rámci rozsáhlé rekonstrukce nádraží trvala pouze dva dny. Podle stavbyvedoucího Jana Mikesky ve čtvrtek stálo přízemí na připravených patkách a o den později už bylo hotové...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto youtube.com

Štítky cyklistika, cyklověž, rekreace, stavby, Hranice, železniční stanice, doprava, parkování, okres Přerov, České dráhy, Teplice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hranicích u nádraží se začala stavět cyklověž, hotová bude už v červenci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.