Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Olomouc chystá ve Chválkovicích na rušné výpadovce na Šternberk cyklostezku

Olomoucká radnice připravuje stavbu nového úseku cyklostezky ve Chválkovicích, díky které by v této městské části cyklisté už nemuseli jezdit po části rušné výpadovky na Šternberk. Radní schválili dodavatele stavebních prací a požádají o dotaci. Cyklostezka má stát 14 milionů korun a stavět by se mohla už příští rok na jaře.

Nový úsek cyklostezky povede ve směru od městské části Týneček až po Luční ulici ve Chválkovicích, za kterou se v budoucnu napojí na další plánovaný úsek cyklostezky lemující Chválkovickou ulici.

"Je navržena jako smíšená o šířce dva a půl metru a část jako dělená pro cyklisty a pěší se šířkou chodníku jeden a půl až dva metry, dělícím zeleným pásem a cyklopruhem. Celková délka je téměř kilometr," uvedl primátorův náměstek Martin Major (ODS).

Investice počítá i s úpravou světelné signalizace na křižovatce Luční, s doplněním veřejného osvětlení, opravou veřejné části vodovodních přípojek a přeložkou sítí.

Ulehčit rušné Chválkovické ulici, která přivádí do Olomouce dopravu od Opavy a Šternberka, má v budoucnu podle primátora Miroslava Žbánka (ANO) výstavba východní tangenty.

"Ta je ovšem zatím v nedohlednu a město má jen velmi omezené možnosti, jak ji urychlit. Usilujeme proto alespoň o částečné zlepšení situace. A právě to může přinést nová cyklostezka, která zajistí bezpečnou dopravu cyklistů mimo tuto frekventovanou výpadovku," podotkl Žbánek.

Předpokládaná hodnota investice je 14 milionů korun a město ji podle primátora plánuje spustit ve chvíli, kdy bude mít jistotu, že získá dotační podporu.

"Předpokládáme podání žádostí do Integrovaného regionálního operačního programu a usilovat budeme i o dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury a Olomouckého kraje. V případě, že by se nám dotační podporu získat nepodařilo, museli bychom záměr přehodnotit," dodal Žbánek.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Google Maps

Štítky cyklostezka, stavba, Chválkovice, Olomouc, Šternberk, cyklista, Martin Major, ODS, Týneček, ANO 2011, Státní fond dopravní infrastruktury

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc chystá ve Chválkovicích na rušné výpadovce na Šternberk cyklostezku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.