Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Část dálnice z Olomouce do Přerova má konečně platné stavební povolení

Stavbě prvního úseku dálnice z Olomouce do Přerova už nic nestojí cestě. Ministerstvo dopravy zamítlo rozklad, a stavební povolení nabylo právní moci. Ředitelství silnic a dálnic již rozjelo výběrové řízení na stavební firmu, s výstavbou sedmikilometrového úseku by chtělo začít příští rok.

Frekventovaná cesta z Olomouce do Přerova je jednou z klíčových dopravních tepen regionu. Při jakékoliv havárii zde obvykle nastane dopravní kolaps. 

"Odvolací orgán zamítl rozklad na akci D55 Olomouc – Kokory. Proti rozhodnutí se nelze dále odvolat, pouze podat žalobu. Stavební povolení tak nabylo právní moci," potvrdil generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR Radek Mátl.

Silničáři v současné době vykupují pozemky a pracují na přípravě výběrového řízení. "Předpoklad zahájení stavby je v roce 2022," sdělil Mátl.

Podle náměstka hejtamana pro dopravu Michala Záchy jde o sedmikilometrový úsek dálnice z Olomouce do Kokor. "Projekt za více než dvě miliardy korun je důležitým krokem na cestě k bezpečnosti a plynulosti dopravního spojení obou měst. Kdo zažil některou z častých dopravních nehod na úzké silnici z Olomouce do Krčmaně, toho není nutné o důležitosti této komunikace přesvědčovat," uvedl Zácha.

Tato část dálnice D55 má délku 7623 metrů, bude mít jednu mimoúrovňovou křižovatku a sedm mostů. Podle Záchy by dálnice mohla být dostavěná v roce 2024.

Přerované jsou nadšení. Cesta do Olomouce se zrychlí

Zejména mezi obyvateli Přerova zpráva vzbudila nadšení, protože dálnice radikálně zlepší dopravní spojení s Olomoucí. Většina lidí se však obává, aby stavbu nezdržovaly ekologické organizace.

"Budeme mít dva unikáty. D1 bude mít konec u autocentra a D55 u Kokor. Děti země se postarají," postěžoval si na sociálních sítích například Radek Menšík.

Stavba dálnice z Olomouce do Přerova se komplikuje, Rokytnice uspěla se žalobou

Příprava stavby dálnice D55 z Olomouce do Přerova se komplikuje. Obec Rokytnice totiž uspěla se žalobou, kterou podala kvůli plánovanému šestikilometrovému úseku dálnice D55 mezi Přerovem a Olomoucí. Soud poté zrušil rozhodnutí, kterým olomoucký...

V tomto případě však nemířil přesně. V minulosti se totiž proti přípravě stavby dálnice z Olomouce do Přerova ohradila například i obec Rokytnice, která podala žalobu proti druhému úseku. Obyvatelům Rokytnice vadilo, že dálnice by měla přesunout dopravu blízko k jejich obci. Žaloba se týkala šestikilometrového úseku z Kokor do Přerova

Pokud jde o dostavbu D1, další klíčovou dopravní stavbu regionu, ministerstvo dopravy v těchto dnech zahájilo stavební řízení na stavbu Říkovice - Přerov a na konec června nařídilo ústní jednání.

"Vydání stavebního povolení lze předpokládat ve třetím čtvrtletí letošního roku. Na akci již probíhá výběrové řízení na zhotovitele stavby," potvrdil šéf silničářů Mátl.

Dluhonice si z kompenzací za D1 opraví kulturní dům a postaví cyklostezku

Místní část Přerova Dluhonice dostane kvůli stavbě dálnice D1 v blízkosti obydlí peníze na opravu kulturního domu a stavbu cyklostezky do města. Dohromady jde o 5,9 milionu korun. Na kompenzacích se již dříve dohodli zástupci Přerova, Olomouckého...

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HBH Projekt

Štítky dálnice, D55, stavební povolení, ŘSD, Olomouc, Přerov, výběrové řízení, Ministerstvo dopravy České republiky, Ředitelství silnic a dálnic, Kokory, Radek Mátl, Rokytnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část dálnice z Olomouce do Přerova má konečně platné stavební povolení  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.