Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Sobota 20. července 2024  |  Svátek má Ilja
Bez reklam

Prostějov bude reklamovat opravenou Plumlovskou ulici. Neodtéká z ní voda

Opravy jedné z nejdůležitějších komunikací v Prostějově, Plumlovské ulice, bude město reklamovat. Po bouřkách a deštích z ní totiž neodtéká voda. Celkově opravy přišly na 80 milionů korun. Rekonstrukci před dvěma roky dělala společnost Strabag.

Plumlovská ulice je páteřní dopravní tepnou v Prostějově, po které denně projede přes deset tisíc aut. Komunikace odvádí dopravu z centra k velkým sídlištím a dále na Plumlov, Blansko a Boskovice. Celková rekonstrukce, která skončila před dvěma lety, se nepovedla.

Hned po otevření se ukázalo, že z důležité komunikace po větších deštích a bouřkách neodtéká voda. Na okrajích zůstávají velké kaluže a bláto. 

"Plumlovská ulice je po poslední rozsáhlé rekonstrukci špatně odspádována. I po běžném děšti, ne přívalovém, na ní téměř po celé délce stojí u obrubníků a všech odboček voda. Může tento stav někdo prověřit," stěžoval si před časem na prostějovské radnici jeden z obyvatel. 

Po opravách je každá letní bouřka problémem 

Potvrdil tak situaci, nad kterou Prostějované kroutí hlavou už dlouhé měsíce. "Plumlovská je tak výborně opravená, že každá letní bouřka ji hned zatopí a na kole je to pak na vlastní nebezpečí," popsal tristní stav na sociálních sítích například Pavel Hlaváč.

Podobných reakcí jsou desítky. "Nebojte se. Zase se to na půl roku zavře a za nějakých pár desítek melounů opraví. S tím se dozajista počítalo. U dodavatele to asi nikdo reklamovat nebude," předpovídal další z nespokojených obyvatel Zdeněk Sklenář.

Tentokrát je ovšem situace jiná. "Po dnešní přívalové bouřce byla provedena prohlídka ulice Plumlovská. Ve dvou místech se držela voda z důvodu ucpané odtokové mřížky. Čištění zajišťuje správa silnic, její vůz byl na místě a odstraňoval nánosy. V místě autobusové zastávky směrem do centra stála voda a voda stála i v místě přechodu u ulice Jungmanova. To budeme řešit reklamací," tlumočila stanovisko odboru rozvoje a investic na prostějovském magistrátu referentka komunikace Anna Kajlíková.

Vysvětlila zároveň, že nějaká voda bude po deštích v ulici zůstávat vždy. Plumlovská má totiž spád pouze 2 procenta.

"Dalo by se tedy říci, že vlastně nemá žádný spád. Na základě této skutečnosti byly podél obrubníků realizovány z žulové kostky odvodňovací dvojřádky. Ty odvádí vodu do uličních vpustí. To, že se v nich zdržuje voda, je jejich funkce. Voda následně pomalu odteče do uličních vpustí," sdělila.

Strabag reklamaci odmítá. Tvrdí, že stavěl podle projektu

Opravy Plumlovské ulici před dvěma lety prováděla společnost Strabag. Stavební firma reklamaci odmítá. 

"Sklon chodníků i komunikace byl v ulici Plumlovské proveden v souladu s projektovou dokumentací. Problém pomalého odtékání srážkových vod je řešitelný pravidelnou údržbou vpustí, jejichž koše se jinak zanášejí bahnem a mulčovací kůrou. To ovšem není problém technického provedení stavby a není to důvod pro reklamaci," prohlásila Edita Novotná, mluvčí skupiny Strabag Česko/Slovensko.

Před dlouho připravovanou celkovou rekonstrukcí jedné z nejdůležitějších prostějovských výpadovek si ovšem na vodu stojící na okrajích silnice nikdo nikdy nestěžoval.

Obyvatelé Šternberka si prosadili zrušení objížďky kolem koupaliště a školy

Město Šternberk a jeho obyvatelé, kteří podepsali petici, si prosadili zrušení kritizované objížďky kvůli chystané opravě mostu. Od poloviny července až do října měla auta jezdit v těsné blízkosti základní školy a koupaliště. Stavební firma bude...

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík

Štítky ulice, oprava, voda, reklamace, Plumlovská, Strabag, Prostějov, bouřka, Blansko, Boskovice, Plumlov, Zdeněk Sklenář, Pavel Hlaváč, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov bude reklamovat opravenou Plumlovskou ulici. Neodtéká z ní voda  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.