Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 26. září 2024  |  Svátek má Andrea
Bez reklam

Cyklisté si zvykají na cyklověže. V Olomouckém kraji je jich čím dál víc

Cyklisté v Olomouckém kraji si pomalu zvykají na cyklověže, které zejména poblíž vlakových nebo autobusových nádraží staví čím dál víc měst. Před otevřením je věž v Hranicích, přemýšlí o ní Prostějov a již delší dobu tyto úschovny kol fungují v Přerově nebo Šumperku.

Cyklověž před hranickým nádraží je nyní před dokončením. "Stavba pro více než stovku kol je prakticky hotová. Nyní se ladí elektronické systémy, aby bylo možné v srpnu zahájit provoz," potvrdil mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

Věž přišla na 19 milionů korun, z toho téměř 15 milionů byly dotace. V současnosti milovníci bicyklů nemají jak své kolo před hranickým nádražím bezpečně zaparkovat. 

Radnice doufá, že cyklověž přinese i další bonusy. "Měla by zvýšit počet osob, které přijíždějí k nádraží na kolech. Očekáváme, že část řidičů začne používat kola či koloběžky, čímž si vyřeší problém špatného parkování v této lokalitě," doufá mluvčí. Připomněl, že uschování kola bude levnější než zaparkování auta.

Cyklisté si ovšem na placené parkování kol zvykají zatím jen pomalu. "To jsem opravdu zvědav, kolik lidí to bude využívat. Nebude to ani 20 procent," odhaduje na sociálních sítích například Jaromír Veterán.

Deset tisíc zákazníků za tři čtvrtě roku

V nedalekém Přerově cyklověž u nádraží funguje již několik let. Za prvních devět měsíců provozu posloužila 10 tisícům zákazníků, což bylo necelých 40 lidí na den. „Dojíždím do Přerova za novou prací od Uherského Hradiště a věž pro kola využívám pravidelně už měsíc," svěřil se jubilejní zákazník Jakub Hřib.

Přerovská cyklověž přišla na 10 milionů korun a za celodenní parkování cyklisté zaplatí 5 korun. Bezpečná úschovna s kapacitou 118 kol stojí rovněž u vlakového nádraží v Šumperku. Cílí na obyvatele, kteří každý den dojíždějí za prací.

„Na nádraží přijedou na kole, které odloží do cyklověže a do práce se pak vydají vlakem nebo autobusem. Spolu s kolem mohou do skladovacího systému věže uložit i například přilbu, dětskou sedačku a další příslušenství,“ upozornil šumperský místostarosta Jakub Jirgl (ANO).

Cyklověž fuguje 24 hodin denně po celý rok a zájemci mohou využít i veřejnou pumpu, která je v těsné blízkosti. O stavbě cyklověže u vlakového a autobusového nádraží uvažuje také město kol Prostějov. 

„S ohledem na tradici a další rozvoj cyklistické dopravy se pustíme do pořízení analytických podkladů pro cyklověž, která by měla vzniknout v ulici Janáčkova,“ sdělil před časem primátor Prostějova František Jura (ANO). Kdy stavba začne, zatím vedení města nerozhodlo.

V Hranicích u nádraží se začala stavět cyklověž, hotová bude už v červenci

U vlakového nádraží v Hranicích na Přerovsku začala stavba cyklověže pro více než stovku kol. Hotová by měla být v červenci. Cyklověž bude stát 19 milionů korun, z toho téměř 15 milionů jsou dotace. Od stavby věže umožňující bezpečné zaparkování kol...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Šumperk, Město Hranice

Štítky cyklověž, cyklistika, Šumperk, Hranice, Prostějov, Přerov, cyklista, Olomoucký kraj, parkování, František Jura, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklisté si zvykají na cyklověže. V Olomouckém kraji je jich čím dál víc  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.