Počasí dnes28 °C, zítra29 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Rekonstrukce depa za miliardu. České dráhy vybudují v Olomouci moderní servisní zázemí

Nové centrum pro údržbu pro vlaků v regionu vybuduje v Olomouci národní dopravce České dráhy. Rekonstrukce zázemí pro údržbu železničních vozidel má začít už příští rok, hodnota investice přesáhne jednu miliardu korun.

Pro přípravu plánů rozsáhlé přestavby depa vybraly projekční společnost Sagasta, cena samotného projektu je 39 milionů korun. Informaci přinesl server zdopravy.cz.

„Modernizace Střediska údržby Olomouc je součásti plánu Českých drah na rozvoj technické základny pro provozní údržbu, opravy železničních vozidel a zlepšení pracovních a sociálních podmínek zaměstnanců,“ okomentoval záměr železniční společnosti mluvčí Petr Šťáhlavský.

Letos v lednu podepsalo vedení Olomouckého kraje s Českými dráhami desetiletou smlouvu na zajištění regionální dopravy. Dopravce tak investicemi současně reaguje na nákup dalších souprav. Současný areál Střediska údržby projde přeměnou, stávající budovy čeká rekonstrukce a vzniknou také nové stavby. „V případě Olomouce je tento rozvoj spojen mimo jiné s pořízením 27 nových ucelených jednotek RegioPanter, s údržbou motorových jednotek Stadler GTW a také s údržbou souprav dálkové dopravy,“ vysvětlil Šťahlavský.

Nové depo bude zajišťovat údržbu i úklid vlaků určených zejména pro dopravu v Olomouckém kraji, ale částečně i pro sousední Jihomoravský či Zlínský kraj a dálkové spoje. „Moderní areál umožní všechny stupně údržby od provozního ošetření po velké prohlídky a také veškeré typy úklidu. Proto bude vybaven stacionární strojní myčkou, která v současnosti v místě není,“ uvedl mluvčí Šťahlavský.

Předpokládané náklady jsou více než jedna miliarda korun, výstavba má proběhnout v několika etapách v letech 2022 až 2025.

České dráhy na jaře zprovoznily opravárenskou halu v Brně a v modernizaci infrastruktury budou pokračovat i na dalších místech v České republice. V současné době probíhá stavba nové haly pro údržbu moderních vozidel v Plzni. V Chebu se chystá stavba první typizované opravárenské haly, další taková má vzniknout v Českých Budějovicích. Moderní zázemí se plánuje také v Havlíčkově Brodě a Trutnově. Jednou z nejrozsáhlejších stavebních akcí by mělo být právě olomoucké depo.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto České dráhy

Štítky České dráhy, depo, vlaky, doprava, Olomouc, Olomoucký kraj, údržba, Česko, RegioPanter, Brno, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce depa za miliardu. České dráhy vybudují v Olomouci moderní servisní zázemí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.