Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Olomouc si nechala analyzovat silnice. Na opravy chybí desítky milionů

Více než 40 procent olomouckých silnic bude potřebovat brzy údržbu nebo opravu. Takový je závěr podrobné analýzy, kterou si nechala zpracovat radnice. Náklady pouze na údržbu cest ve městě by se podle dokumentu měly pohybovat okolo 100 milionů ročně. Rozpočet ale s takovými částkami nepočítá.

Zpráva o stavu městských silnic detailně mapuje stav vozovek, kterých je v majetku města celkem 242 km. Padesát sedm procent silnic je ve výborném nebo vyhovujícím stavu. Podle analýzy by mělo město vynaložit na údržbu vozovek ročně 70 – 100 milionů korun, aby se zabránilo degradaci místních komunikací. Výpočet potřebné částky pro optimální údržbu silnic navíc nezahrnuje náklady na opravy a údržbu chodníků, mostů nebo diagnostické průzkumy a projekční práce.

„Černé na bílém jsme dostali doporučení, co bychom měli dělat, aby se stav olomouckých silnic nejen zlepšoval, ale hlavně aby se dále nezhoršoval. Jenže navržená částka, ke které se navíc musí připočítat náklady na projekční práce i údržbu nebo rekonstrukci souvisejících komunikací, absolutně neodpovídá našim možnostem v rámci rozpočtu,“ konstatuje investiční a dopravní náměstek primátora Martin Major (ODS), s tím, že v letošním rozpočtu se na údržbu konstrukčních vrstev vozovek podařilo vyčlenit zhruba 20 procent doporučené částky.

Vedení města se potýká se složitou problematikou, nutné opravy se musí v rozpočtu skloubit také s investičními akcemi. Výběr opravovaných úseků vychází z posouzení aktuálního technického stavu daných komunikací.

„Toto je téma, ze kterého mám opravdu dlouhodobě vrásky na čele. Obdobné analýzy jsme si nechali udělat ve školách, máme je zpracované i pro vodovody a kanalizace a tam všude nám peníze chybí. Zároveň jsme si ale vědomi toho, že město se musí dále rozvíjet, je třeba budovat novou infrastrukturu, přebíráme do majetku infrastrukturu z developerské výstavby,“ říká primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Vznikem dalších silnic a ulic se finanční situace podle primátora dál komplikuje. V dlouhodobém investičním plánu města jsou připravené projekty za 17 miliard korun. „Víme, že nám chybí finance i na to, abychom i ten stávající majetek dostatečně udržovali. Jediné řešení je v tomto případě opravdu změna rozpočtového určení daní pro města naší velikosti, od kterých se očekává, že budou financovat mnohem víc než běžná malá obec,“ uzavírá Miroslav Žbánek.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Budějcká drbna

Štítky oprava, rekonstrukce, silnice, doprava, Olomouc, údržba, Miroslav Žbánek, Martin Major, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc si nechala analyzovat silnice. Na opravy chybí desítky milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.