Počasí dnes32 °C, zítra28 °C
Úterý 16. července 2024  |  Svátek má Luboš
Bez reklam

Přerovu se ulevilo. V Předmostí se konečně otevřela důležitá kruhová křižovatka

Řidiči z Přerova si po měsících trápení konečně oddychli. Silničáři dnes otevřeli kruhovou křižovatku v Předmostí, která pohodlně propojuje centrum s frekventovanou výpadovkou na Olomouc. Stavba stála 433 milionů korun.

Již v květnu silničáři otevřeli půlkilometrovou estakádu, která převádí provoz přes železnici a místní komunikace.

„Celkově šlo o rozsáhlou stavbu. Hlavním účelem je snížení dopravy pod železniční tratí, a to díky výstavbě nové dvoupruhové estakády, rozšíření Polní ulice na čtyřpruh a modernizaci původní světelné křižovatky ulic Polní a Velká Dlážka na okružní křižovatku s vnějším průměrem 52 metrů," popsal ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR Radek Mátl.

Velký průměr křižovatky v budoucnu umožní případné rozšíření o pátý paprsek, který zajistí výjezd směrem k plánované komerční zóně.

Ve městě se zrychlí provoz

Pro obyvatele Přerova svírané důležitými dopravními stavbami z několika stran je zlepšení dopravy v Předmostí klíčové. 

"Vozidla, která míří z centra do Předmostí a dále na Olomouc, již nebudou muset najíždět na estakádu. Budou moci projet přes Velkou Dlážku, okružní křižovatkou a pokračovat buď do Předmostí, nebo výjezdovou větví na komunikaci I/55. Zrychlí se provoz na estakádě," popsal hlavní přínosy náměstek primátora Přerova Tomáš Navrátil (ANO).

Stavba přináší i další výhody. Například v ulici Polní bude takzvaný poptávkový semafor, u kterého na hlavním tahu trvale svítí zelená. Červenou zapne až chodec, který se bude chtít dostat přes komunikaci. 

"Uleví se také ulicím Kopaniny a Osmek a obyvatelé Předmostí, Popovic, Vinar, Čekyně a Penčic se po dlouhých letech bez větších komplikací dostanou bezpečně a rychle ke svým domovům," podotkl náměstek.

Situaci vyřeší až kontraverzní D1 

Město Přerov v současné době čeká také na dokončení stavby průtahu, který silničáři slibují otevřít příští rok. 

Definitivně by však katastrofální situaci v dopravě mělo vyřešit až dokončení dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem. V současné době běží stavební řízení, soutěž na zhotovitele a probíhají výkupy pozemků. Stavba by měla začít příští rok.

Proti stavbě však protestují ekologické organizace a část obyvatel Dluhonic, protože dálnice povede těsně u jejich obydlí. Z kontraverzní trasy silničáři dlouhé roky nehodlali ustoupit, až vše přerostlo v žaloby.

D1 u Přerova: Ministerstvo má na stole sedm rozkladů proti stavebnímu povolení

Cesta k zahájení výstavby posledního úseku dálnice D1 u Přerova se opět komplikuje. Podle očekávání přišly na Ministerstvo dopravy rozklady proti rozhodnutí o stavebním povolení. Podnětů, které se musí nyní přezkoumat je celkem sedm, tři z nich...

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Tomáše Navrátila

Štítky kruhová křižovatka, doprava, Ředitelství silnic a dálnic, Předmostí, Přerov, Olomouc, Radek Mátl, Tomáš Navrátil, Dálnice D1, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerovu se ulevilo. V Předmostí se konečně otevřela důležitá kruhová křižovatka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.