Počasí dnes32 °C, zítra28 °C
Úterý 16. července 2024  |  Svátek má Luboš
Bez reklam

D1 u Přerova: Ministerstvo má na stole sedm rozkladů proti stavebnímu povolení

Cesta k zahájení výstavby posledního úseku dálnice D1 u Přerova se opět komplikuje. Podle očekávání přišly na Ministerstvo dopravy rozklady proti rozhodnutí o stavebním povolení. Podnětů, které se musí nyní přezkoumat je celkem sedm, tři z nich od organizací Děti země, Krajina Dluhonice a Voda z Tetčic.

O dalším zdržení stavby klíčové části dálnice Říkovice – Přerov informoval na sociálních sítích generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

„Sedm rozkladů do stavebního povolení obdrželo Ministerstvo dopravy na akci D1 Říkovice – Přerov. Některé jsou pouze blanketní a budou se doplňovat. Tři z nich jsou od občanských sdružení - Děti země, Krajina Dluhonice, Voda z Tetčic,“ uvedl Mátl s tím, že rozklady bude nyní řešit rozkladová komise Ministerstva dopravy.

Kromě zmíněných organizací podaly podle Mátla čtyři zatím nekompletně sepsané rozklady také soukromé osoby, které budoucí stavba ovlivní.

Děti Země napadnou stavební povolení na D1. Dluhonickým hrozí, že budou dýchat polétavý prach

Proti rozhodnutí ministerstva dopravy, které před několika dny vydalo stavební povolení na poslední úsek dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi, podá hnutí Děti Země rozklad. Jedním z důvodů je zastaralá rozptylová studie. Existuje proto riziko,...

Výstavbu úseku Říkovice – Přerov dlouhodobě provází soudní spory, protesty a námitky ekologických spolků. Desetikilometrová dopravní stavba povede v okolí Dluhonic, s obyvateli obce se zástupci ŘSD a dalších orgánů dohodli na kompenzacích.

Stavební práce by podle Ředitelství silnic a dálnic měly začít nejpozději na podzim, jinak vyprší výjimka z posuzování vlivu na životní prostředí EIA. Celý proces by pak musel začít znovu a došlo by k dalšímu několikaletému zdržení.

Poslanci sice ve středu schválili novelu, která prodlužuje platnost posudku EIA, situaci u Přerova to ale řeší jen zčásti. Server zdopravy.cz informoval také o tom, že ŘSD prodloužila výběrové řízení na zhotovitele stavby až do konce října, v tomto roce je tak zahájení stavby nepravděpodobné.

,,Zájmy hrstky jedinců, kteří ani nejsou výstavbou dálnice dotčeni, zatím vítězí nad zájmy absolutní většiny. Velmi mě to mrzí," řekl před časem radní Přerova pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO).

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ministerstvo dopravy České republiky

Štítky Doprava, dálnice, stavba, D1, silnice, ŘSD, Ředitelství silnic a dálnic, Přerov, Dluhonice, Děti Země, stavební povolení, ministerstvo dopravy, Radek Mátl, Tetčice, Říkovice, Dálnice D1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Pulpit

Kdy už konečně někdo udělá pořádek s ekoteroristy, kteří nesmyslně blokují dostavbu dálnice D1, když se jich to netýká a tady nebydlí....Zavedl bych poplatek za podání rozkladu 10milionů korun a pokud by se prokázalo, že to je neoprávněné, tak propadnout a nic nevracet. To by si pak rozmysleli.

Čtvrtek, 16. září 2021, 20:26Odpovědět

D1 u Přerova: Ministerstvo má na stole sedm rozkladů proti stavebnímu povolení  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.