Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Řidič Audi vjel na D46 do protisměru. Srážku s kamionem spolujezdec nepřežil

, aktualizováno 23. září 2021, 19:21

Tragická dopravní nehoda obousměrně uzavřela ve čtvrtek ráno dálnici D46 v Prostějově. Provoz v obou směrech se podařilo obnovit až v 18 hodin večer. Nedaleko rekonstruované estakády došlo k čelnímu střetu kamionu s osobním autem, ve kterém cestovali tři muži polské národnosti. Jeden ze spolujezdců nehodu nepřežil.

Vážná havárie se stala na 23. kilometru dálnice D46 před pátou hodinou ranní. „Dle prvotních informací z místa nehody jel řidič osobního vozidla značky Audi ve směru od Brna na Olomouc. V zúženém místě dálnice, kde jsou oba jízdní pruhy svedeny do jednoho, vjel z dosud nezjištěných příčin řidič osobního vozidla do protisměru, kde se čelně střetl s protijedoucím kamionem,“ informovala policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Řidič narozený v roce 1993 utrpěl těžká zranění, jeho o rok mladší spolujezdec při nehodě zemřel. „U zemřelého byla nařízena soudní pitva a u řidičů byl nařízen odběr biologického materiálu za účelem zjištění, zda neřídili pod vlivem alkoholu. Škoda nebyla prozatím vyčíslena,“ konstatovala komisařka Zajícová.

Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému, hasiči z trosek vozidla zachraňovali tři zraněné pasažéry polské národnosti. „Dva z nich jsme vyprostili ze zdemolovaného vozu hydraulickými nástroji a předali je záchranářům,“ doplnila mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Během zásahu hasičů došlo k náhlé zástavě oběhu u spolujezdce z havarovaného auta, okamžitou resuscitací se ho už nepodařilo zachránit. "Pacient však utpěl mnohočetná zranění, která nebyla slučitelná se životem, tudíž lékař musel u muže konstatovat smrt a provést  následné ohledání těla," uvedla za Zdravotnický záchranný sbor Olomouckého kraje Lucie Mikisková.

Řidič utrpěl vážná zranění celého těla

Mladý řidič osobního auta utrpěl vážná zranění celého těla, takzvané polytrauma s podezdřením na zlomeniny obou dolních končetin.  "Posádka rychlé lékařské pomoci muže kompletně vyšetřila, zajitila žilní vstup, aplikovala potřebné léky, převedla muže na umělou plicní ventilaci a po imobilizaci do celotělové vakuové matrace následoval transport do Fakultní nemocnice Olomouc," popsala mluvčí záchranářů.

Řidič kamionu utrpěl pouze lehká zranění, zejména zlomeninu zápěstí a oděrky po těle. Po základním ošetření ho sanitka odvezla do Fakultní nemocnice Olomouc na Urgentní příjem. Tam zamířil i spolujezdec z osobního automobilu, muž staršího věku, který utrpěl pohmoždění ramene a paže.

Policie uzavřela dálnici v obou směrech a provoz je odklání přes město Prostějov. „Žádáme řidiče, aby byli při průjezdu městem obezřetní a ohleduplní, protože dopravní situace je zde komplikovaná a je nutno počítat se zdržením,“ upozornila mluvčí Zajícová.

„Na místě máme technický automobil, povoláme chemický speciál kvůli přečerpání paliva,“ upřesnila další kroky při zásahu Balážová. Po srážce skončil kamion převrácený na boku mimo dálnici. Hasiči v dopoledních hodinách pracovali na přeložení nákladu a odčerpání paliva, aby mohla nákladní automobil z pole vyprostit odtahová služba. Dálnici se podařilo plně zprůjezdnit v 18 hodin.

"Apelujeme na řidiče, aby dbali na silnici zvýšené pozornosti, opatrnosti a zbytečně neprováděli riskantní manévry během řízení," dodala mluvčí ZZS Olomouckého kraje Mikisková.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Doprava, nehoda, kamion, osobní auto, hasiči, policie, IZS, Prostějov, dálnice, Audi, automobil, havárie, Fakultní nemocnice Olomouc, Brno, Olomouc, Olomoucký kraj, Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Rumpertesz

vjel z dosud nezjištěných příčin VS ve kterém cestovali tři muži polské národnosti - neprotiřečí si náhodou tyto 2 věty. Polská národnost je snad dostatečná příčina těžké dopravní nehody.

Pátek, 24. září 2021, 10:16Odpovědět

Řidič Audi vjel na D46 do protisměru. Srážku s kamionem spolujezdec nepřežil  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.