Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Soud zamítl žalobu od odpůrců D1 u Přerova. Stavební povolení čelí rozkladům

Krajský soud v Ostravě zamítl žalobu proti olomouckému krajskému úřadu ohledně změny územního rozhodnutí pro poslední úsek dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi. Na soud se obrátilo několik občanů Dluhonic, kteří proti stavbě protestují.Soud zamítl i další žaloby v této věci, které podaly Děti Země a Krajina Dluhonice.

Proti rozhodnutí soudu lze ještě podat kasační stížnost k Nejvyšším správnímu soudu. Informuje o tom server Zdopravy.cz. Dálnice D1 zatím končí na okraji Přerova, navazující poslední úsek do Říkovic má vyřešit dlouhodobě špatnou dopravní situaci ve městě. Příprava jeho stavby pokračuje, provázejí ji ale odvolání a žaloby.

„Zase jsme o podstatný kousek blíže k vytoužené dostavbě obchvatu našeho města,“ ocenil dnešní verdikt soudu přerovský radní pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO).

Pro stavbu poslední části D1 u Přerova Ministerstvo dopravy vydalo zatím nepravomocné stavební povolení, nedávno ale obdrželo sedm rozkladů. Tři z nich jsou od občanských sdružení Děti Země, Krajina Dluhonice a Voda z Tetčic. Další čtyři dosud kompletně nesepsané rozklady pocházejí od soukromých osob dotčených stavbou posledního úseku dálnice D1. Projednání rozkladů zabere několik měsíců, stavební povolení by tak mohlo mít právní moc nejdříve na konci prvního čtvrtletí příštího roku.

Změnu územního rozhodnutí na D1 mezi Přerovem a Říkovicemi předloni povolil stavební odbor olomouckého magistrátu, proti tomu bylo ale podáno devět odvolání. Krajský úřad loni odvoláním nevyhověl a změnu potvrdil. Následovalo několik žalob, které podaly i spolky Děti Země a Krajina Dluhonice.

Přerovu se ulevilo. V Předmostí se konečně otevřela důležitá kruhová křižovatka

Řidiči z Přerova si po měsících trápení konečně oddychli. Silničáři dnes otevřeli kruhovou křižovatku v Předmostí, která pohodlně propojuje centrum s frekventovanou výpadovkou na Olomouc. Stavba stála 433 milionů korun.

Soud rozhodnutí krajského úřadu loni na podzim zrušil, v polovině dubna hejtmanství změnu územního rozhodnutí potvrdilo. Krajský úřad v novém verdiktu doplnil několik podmínek, které se týkají zejména vodních toků v okolí chystaného úseku D1 a zimní údržby.

Předseda spolku Děti Země Miroslav Patrik v červenci řekl, že poslední žaloba na verdikt krajského úřadu ohledně opětovného potvrzení změny územního rozhodnutí na D1 u Přerova obsahovala například návrh na zpřísnění ochrany významných krajinných prvků. "Upozorňujeme také na to, že rozptylová studie je z roku 2016 a je tedy zastaralá. Měla by být vypracována nová," uvedl tehdy Patrik.

Černý scénář podle šéfa Ředitelství silnic a dálnic Radka Mátla počítá se zrušením stavebního povolení a opakování procesu EIA. "Jakmile by rozkladová komise ministerstva dopravy nebo soud posléze zrušil stavební povolení, museli bychom se vrátit na začátek a projít celým procesem znovu. Samozřejmě by to v té chvíli znamenalo minimálně tak roční zpoždění," upozornil ve středu Mátl.

ŘSD mezitím zahájilo výběrové řízení na zhotovitele posledního úseku D1 u Přerova, termín pro podání nabídek je 25. října. Vyhodnotit nabídky ŘSD plánuje v zimě, zároveň dokončuje majetkoprávní přípravu stavby. Stavba by mohla být zahájena příští rok. "Vše bude záviset na tom, zda se nám podaří získat právní moc stavebního povolení," podotkl Mátl.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, dálnice, stavba, D1, silnice, ŘSD, Ředitelství silnic a dálnic, Přerov, Dluhonice, Děti Země, žaloba, Dálnice D1, stavební povolení, krajský úřad, Říkovice, Krajský soud v Ostravě, Radek Mátl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zamítl žalobu od odpůrců D1 u Přerova. Stavební povolení čelí rozkladům  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.