Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Úsekové měření na Červenohorském sedle bude zřejmě až za rok

Instalace radarů u silnice vedoucí přes Červenohorské sedlo se na příští motorkářskou sezonou zřejmě nestihne. Pro zajištění úsekového měření se vyřizují potřebná povolení a dokumentace, předběžný odhadovaný termín zprovoznění spadá na konec roku 2022.

„Radary jsou stále v řešení, ŘSD systémy nainstaluje a předá Policii ČR. První náznaky možné montáže do provozu odhadujeme na konec roku 2022. Tento termín je ale pouze předběžný, je potřeba zajistit veškeré podklady a administrativní kroky, což nyní probíhá,“ informoval Miroslav Mazal z týmu komunikace Ředitelství silnic a dálnic.

Klikatý úsek kvalitní zrekonstruované silnice v horském terénu je lákadlem pro milovníky rychlosti. Někteří ale riskantní zážitek na pomezí Šumperska a Jesenicka při jízdě v jedné stopě nezvládnou. Nejaktuálnější smrtelná nehoda motorkáře se zde udála na začátku října. Loni zde bouralo šest motorkářů a jedna z havárií měla tragické následky.

Po nárazu do svodidel zahynul na silnici přes Červenohorské sedlo motorkář

Při nehodě na silnici I/44 přes Červenohorské sedlo zahynul dnes odpoledne pětačtyřicetiletý motorkář, který při průjezdu zatáčkou dostal smyk a narazil do svodidel. Okolnosti nehody vyšetřuje policie, která v místě havárie řídila dopravu kyvadlově....

Policisté se v této oblasti na dodržování rychlosti a pravidel bezpečné jízdy zaměřují dlouhodobě. Na řidiče apelují i při dopravně-bezpečnostních akcích. „Někteří zkouší své jezdecké dovednosti a možnosti motocyklu a jedou takzvaně na hranici svých možností. Stále zde dochází k vážným dopravním nehodám s fatálními následky z důvodu vysoké rychlosti a nepřizpůsobení jízdy dopravně technickému stavu vozovky a schopnostem řidiče,“ podotýká policejní mluvčí Marie Šafářová s tím, že na frekventovaný úsek přijíždějí za slunečného počasí motorkáři z celé České republiky i ze zahraničí.

Podle dopravních policistů to byla právě policie, kdo byl hlavním iniciátorem zřízení úsekového měření. „Na základě dlouhodobě neutěšené situace na Červenohorském sedle byl uvedený úsek silnice zařazen mezi prioritní. Je to jedno z dalších opatření, které by zde mohlo pomoci snížit počet vážných dopravních nehod,“ uvedla Marie Šafářová.

Velkým přínosem pro bezpečnost silničního provozu v této lokalitě by podle analýz dopravní policie mohlo být i osazení speciálními svodidly se spodní pásnicí.

Nechoďte za limit, varovali policisté a odborníci motorkáře na Červenohorském sedle

Cenné rady, ukázky pro bezpečnost, ale i kontroly a pokuty. Červenohorské sedlo na Jesenicku je díky serpentinám a kvalitní silnici vyhledávaným cílem motorkářů. Ne všichni tam ale dodržují pravidla a při riskantních jízdách zde dochází i ke...

Na jaře letošního roku oslovilo Ředitelství silnic a dálnic policii se žádostí o vytipování vhodných míst pro instalaci radarů. „Dle našeho názoru by úsekové měření mohlo danému místu pomoci, protože zde bude působit i preventivně. V rámci Olomouckého kraje jsou podobná zařízení nainstalovaná například ve Šternberku, a to na silnici I/46 v ulicích Jívavská a Olomoucká. Policie ČR již v těchto místech nemusí měřit rychlost, neboť ji řidiči v daném místě po instalaci zařízení začali striktně dodržovat,“ zmínila za policii Marie Šafářová.

Přestupky by následně měly administrativně řešit příslušné obce s rozšířenou působností. Část úseku spadá pod město Jeseník a ve směru od Koutů nad Desnou by pak agendu zajišťoval Šumperk. To by znamenalo také například navýšení počtu zaměstnanců, kteří tyto případy vyřizují.

"Podle ŘSD to může znamenat zvýšený počet podnětů k projednání přestupků. Městská rada proto schválila rozšíření agendy dopravních přestupků v souvislosti s možným měřením úsekové rychlosti. Pokud se ŘSD k tomuto kroku odhodlá, bude město připraveno přikročit k personálním změnám," uvedla mluvčí šumperské radnice Soňa Singerová a dodala: „Zatím nemáme od ŘSD žádné bližší informace, je vysoce pravděpodobné, že projekt se o několik měsíců odloží.“

Souhlasně se k úsekovému měření vyjádřil také úřad v Jeseníku, který spravuje úsek mezi sedlem a Bělou pod Pradědem.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie České republiky

Štítky Doprava, silnice, Červenohorské sedlo, radary, měření rychlosti, policie ČR, Jeseníky, Šumperk, Ředitelství silnic a dálnic, Policie České republiky, policie, Olomoucký kraj, Jeseník, okres Šumperk, okres Jeseník, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úsekové měření na Červenohorském sedle bude zřejmě až za rok  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.