Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Vrahovice kvůli opravám výpadovky zuří a město mluví o fušeřině. Kraj tvrdí, že je všechno v pořádku

Zatímco obyvatelé největší prostějovské čtvrti Vrahovice kvůli opravám zdejší důležité výpadovky zuří, radnice mluví o nebývalém množství vad a stavba má zpoždění, olomoucké hejtmanství žádný problém nevidí. Podle pirátské radní Zdeňky Dvořákové Kocourkové jsou opravy kvalitní a v pořádku.

"Ze strany zástupce investora Olomouckého kraje je postup zhotovitele vnímán jako standardní a v souladu se smlouvou o dílo. Kvalita provedených prací je kontrolována, nedostatky jsou po upozornění jak ze strany Olomouckého kraje, tak i Statutárního města Prostějov zhotovitelem řešeny a odstraňovány. Kvalita provedených prací je dobrá," prohlásila radní Olomouckého kraje Zdeňka Dvořáková Kocourková (PirSTAN).

Město Prostějov a obyvatelé Vrahovic mají ovšem na opravy důležité komunikace, která tvoří výpadovku z města a spojuje největší městskou čtvrť s centrem, zcela odlišný pohled.

Enormní výskyt vad a nedodělků

"Práce, které hradí město Prostějov, nebyly z naší strany od zhotovitele převzaty z důvodu enormního výskytu vad a nedodělků a do jejich úplného odstranění nebudou převzaty a samozřejmě ani uhrazeny. Musím přiznat, že takovouto nekvalitní práci jsem za tři roky na magistrátu ještě nezažil a jsem velmi rozezlen," nebral si před pár dny servítky náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal (ANO).

Částečně lze rozdílný pohled vysvětlil tím, že jde o dvě oddělené akce, krajskou a městskou, faktem však je, že prostějovská radnice si na práci stavebních firem stěžuje od začátku.

Zpoždění o několik měsíců

Už letos v červenci se náměstek Rozehnal zlobil kvůli zpoždění dodávky části mostních panelů, které stavbaři vysvětlovali pandemií koronaviru. "Přes investora a objednatele, Olomoucký kraj, budeme řešit finanční dopady za zpoždění. Opožděný úsek bude zprovozněn od poloviny srpna," prohlásil tehdy.

Obyvatelé Vrahovic mluví o skandálu
Obvatelé Vrahovic jsou už z dopravních komplikací a stavebního ruchu unavení.
"Současný stav rekonstrukce mi přijde úplně skandální. Když se na jaře a v létě rekonstruovala silnice ve Vrahovicích, pracovalo na stavbě vždy jen několik málo lidí a tempo bylo hlemýždí. Už tehdy stavba nabývala zpoždění a otevření úseku se opozdilo. V současnosti je opoždění obrovské a rekonstrukce se přesouvá na jaro," rozčiluje se například městský zastupitel z Vrahovic Martin Hájek (Na rovinu!).
Dodal, že se bude zajímat o to, jak budou stavební firmy potrestány.

Upozornil zároveň na další etapu a uzavírku Vrahovické od kolejí k centru od začátku září. V průběhu září se termín uzavírky posunul na říjen. "Úsek od ulice Janáčkova po náměstí Padlých hrdinů bude realizován na jaře příštího roku," oznámil nakonec Rozehnal.

Kraj je s opravami spokojený  

Kraj je ovšem s postupem prací spokojený. "Případné sankce vůči zhotoviteli nejsou v tuto chvíli uplatňovány, jelikož zhotovitel zatím postupuje v souladu se smlouvou o dílo," sdělila krajská radní Dvořáková Kocourková.

Žádný problém nevidí asi stavební firmy. Správcem zakázky je pražská společnost PORR.

"V souvislosti s rekonstrukcí výpadovky do Vrahovic nelze hovořit o žádném obřím zdržení. Zhotovitelé realizující uvedenou stavbu by přivítali, pokud by se město Prostějov zaměřilo spíše na komunikaci se svými občany namísto pokusů o přenášení odpovědnosti za dočasný diskomfort v okolí staveniště na stavební firmy," uvedl právník společnosti Tomáš Grulich.

Stavbaři tvrdí, že práce mají standardní kvalitu a termín dokončení do 24 měsíců firmy dodrží.

Opravy výpadovky do Vrahovic provází zdržení, nedodělky a fušeřina, tvrdí město. Stavební firma to odmítá

Opravy důležité výpadovky do Vrahovic přerůstají ve skandál, který Prostějov dlouho nepamatuje. Město některé opravené úseky kvůli nekvalitní práci odmítlo převzít a stavebním firmám zastavilo platby. Navíc vyšlo najevo, že opravy posledního...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík

Štítky Vrahovická, opravy, skandál, kritika, Krajský úřad, Vrahovice, Prostějov, oprava, Zdeňka Dvořáková Kocourková, Olomoucký kraj, stavební firma, rekonstrukce, Piráti a Starostové, pandemie covidu-19, Tomáš Grulich

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrahovice kvůli opravám výpadovky zuří a město mluví o fušeřině. Kraj tvrdí, že je všechno v pořádku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.