Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Olomouc bude zkoumat dopravní chování obyvatel. Agentura osloví pět set domácností

Pět set náhodně vybraných domácností v Olomouci osloví tazatelé pro průzkum dopravního chování. Olomoucký magistrát si nechává zpracovat šetření potřeb obyvatel města, výsledky chce zapracovat do plánu rozvoje dopravy.

Průzkum se týká schváleného plánu udržitelné městské mobility. "Strategický dokument, který jsme přijali v roce 2018, navrhuje podobu dopravy ve městě na několik desetiletí dopředu. Jeho části je však třeba pravidelně aktualizovat, a právě to se děje letos prostřednictvím výzkumu dopravního chování, který jsme zadali,“ uvedl primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Oslovení obyvatelé budou odpovídat na otázky, odkud kam a jakými dopravního prostředky nejčastěji cestují a jaké k tomu mají důvody. Průzkum tak podle primátora pomůže zmapovat skutečný stav dopravy v Olomouci a získat podklady pro plánování jejího rozvoje v budoucnosti.

Obyvatelé oslovení agenturou SC&C vyplní dva krátké dotazníky. "První z nich zjišťuje základní informace o domácnosti a jejích členech, druhý se zabývá cestami, které členové domácnosti v jednom běžném pracovním dni a jednom víkendovém dni podnikli. Respondentům zaručujeme plnou anonymitu, jejich odpovědi zpracováváme hromadně spolu s výpověďmi stovek dalších dotázaných," uvedl Zdeněk Dytrt z Centra dopravního výzkumu.

Olomouc chystá nový systém parkování. Výrazně víc zaplatí přespolní a majitelé druhého auta

Olomoucká radnice připravuje nový systém parkování, který bude pro řadu řidičů znamenat výrazné zdražení. Město hodlá rozšířit stávající zóny a zpoplatnit tisíce parkovacích míst. Přespolní řidiči za roční kartu zaplatí dvanáct tisíc korun. Vyšší...

Plán má podle primátora umožnit vyvážený rozvoj hromadné, individuální automobilové, cyklistické i pěší dopravy. Plán udržitelné městské mobility by měl v Olomouci zorganizovat dopravu tak, aby odpovídala potřebám obyvatel, byla bezpečnější, neobtěžovala hlukem, emisemi a nezatěžovala životní prostředí.

Z posledního výzkumu dopravního chování, který byl v Olomouci proveden v roce 2016, vyplynulo, že obyvatelé při svých cestách po městě málo používají jízdní kola a raději chodí pěšky, usedají za volant osobního auta nebo se svezou tramvají a autobusem městské hromadné dopravy. Do průzkumu tehdy bylo zahrnuto 1076 olomouckých domácností.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky doprava, průzkum, parkování, autobus, MHD, auto, Olomouc, primátor, Miroslav Žbánek, ANO 2011, SC & C, Centrum dopravního výzkumu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc bude zkoumat dopravní chování obyvatel. Agentura osloví pět set domácností  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.