Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Olomouc chystá nový systém parkování. Výrazně víc zaplatí přespolní a majitelé druhého auta

Olomoucká radnice připravuje nový systém parkování, který bude pro řadu řidičů znamenat výrazné zdražení. Město hodlá rozšířit stávající zóny a zpoplatnit tisíce parkovacích míst. Přespolní řidiči za roční kartu zaplatí dvanáct tisíc korun. Vyšší bude také platba za druhý vůz.

Vedle stávající pěší zóny a placené zóny v historickém centru v Olomouci přibydou zóna C pro širší centrum, zóna D pro olomoucká sídliště a zóna K pro oblast Svatého Kopečku. 

„Cílem parkovací politiky je zvýšení pravděpodobnosti zaparkování v místě dojezdu. Chceme tím lidi zároveň motivovat k přihlášení trvalého pobytu v Olomouci,“ přibližuje cíle nové parkovací politiky Martin Luňáček z Útvaru hlavního architekta magistrátu. 

Radnice chce rovněž přimět motoristy, aby při dojíždění do práce raději využívali vlaky nebo autobusy.

Nová parkovací politika počítá s tím, že návštěvníci Olomouce za parkování s širším centru zaplatí po první hodině zdarma 20 korun za hodinu nebo 12 tisíc korun za rok. Pro obyvatele Olomouce se výrazně zdraží parkovací karta pro druhý automobil na 12 tisíc korun v širším centru a 10 tisíc na sídlišti.

Až bude fungovat hromadná doprava, pak zdražujte

Se základními obrysy změn souhlasí opozice. "Zpoplatnění parkování podporujeme, pokud přibydou i parkovací domy a zlepší se příměstská doprava. Vybrané peníze však musí jít do zlepšení parkování a komunikací," uvedl například lídr hnutí ProOlomouc Tomáš Pejpek.

Parkování ve městě podle něho zdaleka nedostačuje poptávce, v řadě čtvrtí se navíc parkuje nebezpečně a v rozporu s předpisy. "Rezidenční a zpoplatněné parkování částečně sníží tento tlak a proto je v zásadě podporujeme," dodal.

Proti jsou však motoristé. "Až bude krajská a městská veřejná doprava na takové úrovni, že se nevyplatí jezdit autem, ať to klidně zavedou. Když ale lidé z okolních vesnic nemají jinou možnost, než jet autem a vyjde to navíc levněji, tak je to hloupost," nesouhlasil v komentáři na sociálních sítích například Tomáš Zrnka.

Město chystá veřejné projednání

K novému systému parkování město Olomouc chystá dvě veřejné debaty. Uskuteční se 14. a 15. září od 17 hodin v zasedacím sále zastupitelstva v budově magistrátu v Hynaisově ulici.

„Formát dvou veřejných projednání jsme zvolili po zkušenostech z minulého roku, kdy o ně byl velký zájem. Obsahově budou obě projednání stejná, a je tedy na občanech, jaký termín si zvolí,“ objasnil primátor Mirek Žbánek (ANO).

Návrh nové parkovací politiky je na webové stránce Spokojená Olomouc.

Jak se bude parkovat v Olomouci? Město projedná návrhy zón a poplatků s veřejností

K veřejnému projednávání zamíří v září nová parkovací politika pro Olomouc. Město připravilo návrhy, se kterými se mohou lidé seznámit už nyní. Podle radnice by měl strategický dokument vyřešit zejména neudržitelnou parkovací situaci na...

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky parkování, zóny, změna, zdražení, magistrát, Olomouc, politika, Svatý Kopeček, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Olomouc chystá nový systém parkování. Výrazně víc zaplatí přespolní a majitelé druhého auta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.