Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Silničáři chtějí na Přerovsku postavit odpočívadla pro kamiony. Obce se bouří

Obce na Přerovsku v okolí dálnice na Ostravu a Nový Jičín se bouří proti stavbě odpočívadel, které zde plánuje Ředitelství silnic a dálnic. Dvě velkokapacitní parkoviště se mají stavět u Milenova a Polomi poblíž Hranic. Obce se bojí hluku a znečištění.

"Vůbec se nám to nelíbí. Máme tam dva rybníky a máme strach z kontaminace. Nedávno se na dálnici stala havárie a všechny škodliviny natekly do potoka. Obáváme se nadměrného hluku a znečištění ovzduší," nesouhlasí s plánovanou stavbou starostka Milenova Milada Vašíčková.

O celém plánu se obce dozvěděly při projednávání změn územního plánu, před pár dny proběhlo první jednání. "Řekli jsme, že se nám to nelíbí, ale je to veřejně prospěšná stavba a prý to jinde postavit nejde. Nyní budeme zjišťovat, jaké máme možnosti, a budeme se bránit," slibuje starostka.

Upozorňuje rovněž na to, že podle nedávno provedeného geologického průzkumu jsou nad dálnicí tekuté jíly, a svah proto může ujíždět. "Přesto mají snahu to tam udělat," nechápe Vašíčková.

Nehledě na to, že obec si po mnoha letech proseb a žádostí prosadila opravu cesty z Milenova do Hrabůvky. Pokud tam bude stavba, těžké nákladní vozy podle starostky novou cestu totálně zničí. 

Parkovacích míst pro kamiony je v zemi nedostatek

Silničáři argumentují tím, že v zemi je nedostatek parkovacích míst především pro kamiony a odpočívadla se někde stavět musí. 

"Snaha rozšířit síť odpočívek naráží na odpor příslušných samospráv, což přípravné a povolovací procesy prodlužuje a často úplně zastavuje, neboť ve většině případů neexistuje alternativní řešení vzhledem k jasně dané trase dálnice a možnosti umístění parkoviště," vysvětlil Miroslav Mazal z olomoucké pobočky Ředitelství silnic a dálnic.

V Olomouckém kraji jde o odpočívadla Milenov na D1 a Polom na D48. Vzniklo by zde celkem 242 parkovacích míst, z toho 108 pro kamiony a 134 pro osobní vozidla. "Řidiči se mohou těšit také na moderní výbavu a širokou paletu možností odpočinku," dodal Mazal. V celé ČR ředitelství dálnic připravuje 729 stání.

Shodou okolností zrovna v těchto dnech se otevřelo odpočívadlo Žerůvky na dálnici D46 mezi Prostějovem a Olomoucí, které v minulých týdnech prošlo opravami. 

"Řidiči zde mají opět možnost využívat parkoviště a čerpací stanici. Rekonstrukce proběhla mimo gesci ŘSD," upřesnil Mazal.

Dálniční odpočívadlo U zlaté křepelky bude kvůli opravám dva měsíce zavřené

Odpočívadlo na dálnici D35 za Olomoucí ve směru na Mohelnici poblíž motorestu U zlaté křepelky bude kvůli opravám zhruba dva měsíce zavřené. Stavební firma zahájí práce v pátek, oprava přijde na tři miliony korun.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky odpočívadlo, kamiony, nesouhlas, obce, D1, D48, D46, Milenov, Polom, dálnice, okres Přerov, Ředitelství silnic a dálnic, znečištění, Ostrava, Nový Jičín, Hranice, parkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři chtějí na Přerovsku postavit odpočívadla pro kamiony. Obce se bouří  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.