Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Severní obchvat Prostějova zatím přetížené Olomoucké moc nepomohl

Dlouho očekávaný severní obchvat Prostějova zatím dopravní situaci ve městě, zvlášť věčně ucpané Olomoucké ulici, moc nepomohl. Rychlou spojku mezi výpadovkou na Konici a Kostelec na Hané a mezi dálnicí stavbaři otevřeli loni v listopadu. Město očekávalo, že prostějovským řidičům přinese větší úlevu.

"Po obchvatu jezdí poměrně dost řidičů, ale Olomoucká ulice se nějak výrazně bohužel neuvolnila. Olomoucká totiž slouží jako hlavní cesta z centra města k nákupní zóně, souběžné ulice jsou úzké, a proto v tomto případě nějak více rozptýlit dopravu prostě nelze. Kdo chce jet do nákupní zóny, musí jet přes Olomouckou," vysvětluje náměstkyně primátora Prostějova Alena Rašková (ČSSD) odpovědná za dopravu.

FOTOGALERIE: Severní obchvat Prostějova v provozu

Středa, 24. listopadu 2021, 11:46

Severní obchvat Prostějova v provozu
Severní obchvat Prostějova v provozu

Severní obchvat Prostějova, který kolem obchodní zóny spojuje dálnici na Olomouc a Brno s výpadovkou na Kostelec na Hané a Konici stavbaři otevřeli loni v listopadu. Stavba trvala více než dva roky a stála 355 milionů korun.

"Doufáme, že obchvat ulehčí dopravě v Prostějově. Olomoucká ulice by měla být odlehčena. Uvidíme, kolik těch aut severní obchvat stáhne," řekl tehdy náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (PéVéčko). 

Nejvíce aut projede po Velkomoravské a okolo Olšan. Kolem 40 tisíc denně

Nejvíce automobilů v Olomouckém kraji projede po dálnici mezi Prostějovem a Olšany, po Velkomoravské ulici v Olomouci a po výpadovce z Prostějova na Olomouc. Poslední sčítání dopravy ukázalo, že okolo Olšan jde denně o více než 40 tisíc automobilů.

Podle dopravního experta to chce ještě čas

Podle posledního sčítání dopravy po Olomoucké každý den projede přes 17 tisíc automobilů a po výpadovce na Konici a Kostelec na Hané přes 8 tisíc. Experti předpokládali, že velká část z těchto aut centrum a Olomouckou ulici úplně vynechá.   

"Mě to překvapuje, očekával jsem, že se Olomoucké ulici výrazně uleví," podivil se například Miroslav Charouz z olomoucké pobočky BESIP. Změnám by dal ještě čas.

"U mnoha řidičů hodně funguje jízda po paměti. Pamatují si, že tam, kde je nyní obchvat, byla celnice a konec světa a možná si ještě nezvykli jezdit po nové silnici. Asi to bude chtít ještě nějaký čas, někteří řidiči strašně neradi přijímají změny," míní dopravní expert. Možná by podle něho pomohla větší osvěta, možná lepší značení, otázkou je také, co ukazují navigace a mapy.

O téměř půl roku dřív se dnes otevřel severní obchvat Prostějova. Propojuje výpadovky na Kostelec na Hané a Konici s dálnicí na Olomouc a Brno, a odvede tak část dopravy z věčně ucpaného centra. První auta sem vjela dnes dopoledne. Stavba trvala...

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík, Strabag, prostejov.eu

Štítky severní obchvat, provoz, Olomoucká, doprava, Prostějov, Konice, Kostelec na Hané, Alena Rašková, ČSSD, Jiří Pospíšil, BESIP, Brno, Olomouc

Severní obchvat Prostějova zatím přetížené Olomoucké moc nepomohl  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.