Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

VIDEO: Humanitární vlak do Přemyšle měl sedmnáct vozů a délku téměř půl kilometru

V úterý večer se na dlouhou cestu z Prahy do polského města Přemyšl vydal první humanitární vlak organizace Člověk v tísni. Vrátil se dnes ráno. Obousměrné spojení by v následujících dnech mělo fungovat pravidelně a tvořit jakýsi most mezi Ukrajinou a Českou republikou. Délka vlaku, který zastavil i v Olomouci, byla téměř půl kilometru.

Dopravcem je česká společnost RegioJet, která poskytla především osobní vozy. Ty v létě využívá na cesty do Chorvatska. Svůj podíl na vypravení vlaku mají také společnosti ČD Cargo a Rail Cargo Group, jelikož vlak vezl nejen 10 osobních vozů, ale také 7 nákladních s paletami naloženými nejnutnějším zbožím a humanitární pomocí. Délka vlaku tak byla téměř půl kilometru.

Ani osobní vozy však nejely na východ prázdné. Za symbolickou 1 korunu je mohli využít například humanitární pracovníci či dobrovolníci mířící na Ukrajinu. Zpět už byla souprava určena pro ukrajinské uprchlíky mířící na západ.

Při jejich evakuaci představuje velký problém změna rozchodu kolejí na polsko-ukrajinské hranici. Náklad zde musí být přeložen a cestující z Ukrajiny mohou do české soupravy nastoupit až ve stanici Přemyšl. Přes hranice je pro ně zajištěno vlakové spojení ze Lvova.

Do České republiky zpáteční vlak dorazil dnes ráno. Na své cestě do Prahy zastavil v Ostravě, Olomouci a Pardubicích. Už ve středu pak na Ukrajinu vyrazil další vlak, tentokrát jen s osobními vozy. Spojení by mělo fungovat i nadále. Všichni cestující mají ve vlaku nárok na vodu a jídlo zdarma. 

Do Olomouckého kraje přijíždí stovky uprchlíků z Ukrajiny. Rodiny s dětmi hledají ubytování

Do Olomouckého kraje již přijely stovky uprchlíků z Ukrajiny, zejména rodiny s dětmi hledají ubytování. Kraj zřídil asistenční centrum pomoci, města uvolňují peníze a probíhají desítky sbírek. Dvě maminky s malými dětmi, matka se sedmnáctiletým...

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Pospíšil

Štítky Ukrajina, humanitární vlak, spojení, Člověk v tísni, Praha, Olomouc, Přemyšl, Česko, osobní vůz, RegioJet, ČD Cargo, Chorvatsko, Lvov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Humanitární vlak do Přemyšle měl sedmnáct vozů a délku téměř půl kilometru  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.