Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Do Olomouckého kraje přijíždí stovky uprchlíků z Ukrajiny. Rodiny s dětmi hledají ubytování

Do Olomouckého kraje již přijely stovky uprchlíků z Ukrajiny, zejména rodiny s dětmi hledají ubytování. Kraj zřídil asistenční centrum pomoci, města uvolňují peníze a probíhají desítky sbírek. Dvě maminky s malými dětmi, matka se sedmnáctiletým synem a další dvě ženy bydlí například na faře v Dřevohosticích na Přerovsku.

"Hned od vypuknutí války jsme osud Ukrajiny těžce prožívali. Manžel má stavební firmu a zaměstnává v ní také Ukrajince, s některými jsme se znali osobně. Proto nás hned od první chvíle trápily otázky, jak jim můžeme pomoci, a když jsme se dozvěděli, že jejich rodiny chtějí uprchnout, rozhodli jsme se pro ně sami vydat, přivézt je sem a pomoci jim sehnat ubytování," popisuje Martina Dlouhá z Hradčan na Přerovsku.

Duchovní správce zdejší farnosti Zdeněk Mlčoch ji ihned nabídl místo na faře v nedalekých Dřevohosticích. Další uprchlíci by se v těchto dnech měli ubytovat také na farách v Domaželicích a v Pavlovicích.

Studentský protest proti válce zaplnil nádvoří knihovny. Jsem na vás hrdý, řekl rektor

Zhruba tisíc studentů vyrazilo na nádvoří Zbrojnice, univerzitní knihovny, vyjádřit podporu okupované Ukrajině a zároveň nesouhlas s režimem ruského prezidenta Vladimira Putina.

Hotely, penziony, školky, domovy seniorů

Zdeňka Blišťanová, starostka (Jeseník srdcem)
"Na Ukrajinu jel doktor z nemocnice pro své známé. Domluvili jsme se, že pokud se mu podaří dostat je do Jeseníku, zajistíme jim ubytování. Mohlo by jít až o patnáct lidí."

Ubytování pro uprchlíky nabízí i samospráva. "Prostory evakuačního střediska na Tererově náměstí využívá olomoucký oddíl juda. Mladí judisté dočasně odešli a odbor ochrany magistrátu zde připravil centrum pro ubytování válečných uprchlíků," potvrdil například náměstek primátora Olomouce Martin Major (ODS).

Přerov nabídl Hotel Zimní stadion a objekt bývalé mateřské školy v ulici Pod Skalkou, první rodiny se již podle zástupců radnice ve městě objevily, řeší se tak i umístění ukrajinských dětí ve školách a školkách. Nabídky ubytování koordinuje i radnice v Šumperku.

"V Hranicích a okolí jsme už pomohli skoro 60 maminkám a dětem. Některé jsme posadili na vlaky, pro jiné najíždějí rodiny z celé Evropy. Dvanáct osob máme v lázních Teplice. Zapojil se i penzion Růžek, Domov seniorů, Ekoltes a řada občanů. V notesu mám řadu aut, nabídek starat se i možností ubytování," potvrdil starosta Jiří Kudláček (Naše krásné Hranice).

Krajské asistenční centrum podpory Ukrajině

Ubytování nabízí i jednotlivci, po celém Olomouckém kraji kromě toho probíhá řada sbírek. Olomoucké hejtmanství proto ve spolupráci s hasiči zřídilo Krajské asistenční centrum podpory Ukrajině (KACPU) a uvolnilo 15 milionů korun.

"Hned první den byly v asistenčním centru přijaty čtyři desítky Ukrajinců. Po příjezdu jim byla zajištěna potřebná pomoc včetně psychosociální péče. Lidé, kteří prchají před válkou z Ukrajiny, mají v Olomouckém kraji k dispozici také dvě krizové telefonní linky 771 235 570 a 771 235 571, fungují 24 hodin denně," sdělil hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Také Šumperk zřídil krizovou linku. "Začali jsme mapovat nabídky místních občanů, kteří nabízeli dopravu, hygienické potřeby, potraviny, ubytování, lůžkoviny a další pomoc," uvedla místostarostka Marta Novotná (Šumperáci).

Humanitární konvoj pro Ukrajinu: v Olomouci i dalších městech běží sbírky

V Olomouci se rozběhla sbírka materiálu a vybavení pro partnerské západoukrajinské město Černivci. Do hasičských zbrojnic ve Chválkovicích a Černovíře mohou lidé nosit potřebné věci podle zveřejněného seznamu, další techniku poskytne ze svých...

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Arcibiskupství olomoucké/Martina Dlouhá, Město Prostějov, Olomoucké hejtmanství, FB Martin Major

Štítky Ukrajina, uprchlíci, ubytování, pomoc, sbírky, Olomoucký kraj, uprchlík, rodina, okres Přerov, Dřevohostice, Zdeněk Mlčoch, Zdeňka Blišťanová, Jiří Kudláček, Josef Suchánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Olomouckého kraje přijíždí stovky uprchlíků z Ukrajiny. Rodiny s dětmi hledají ubytování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.