Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Ve Fakultní nemocnici roste originální úschovna kol. Stavba bude šetrná k životnímu prostředí

Originální úschovna bicyklů ve tvaru článku řetězu jízdního kola roste ve Fakultní nemocnici Olomouc. Stavba na dvoře budov O a P, v nichž sídlí kliniky tělovýchovného lékařství pracovního a kožní, by měla začít sloužit již v dubnu. Kolárna za víc než milion korun bude šetrná k životnímu prostředí.

Novou úschovnou kol chce vedení nemocnice motivovat k tomu, aby lidé jezdili na kole. "Úloha zdravotnictví nespočívá jen v léčení nemocných, ale větší prostor by měl být věnovaný také prevenci a osvětě. Stavbou kolárny podporujeme myšlenku šetrné mobility. Pro zaměstnance vytváříme komfortní zázemí pro odkládání kol a věříme, že tak vznikne nová motivace pro dopravu do práce na kole," řekl ředitel Fakultní nemocnice Roman Havlík.

Kolárna s průsvitnými stěnami z vlnitého sklolaminátu pojme 43 jízdních kol. Vstup pohlídá čtečka ID karet zaměstnanců. Náklady jsou 1,1 milionu korun.

Lidé u nádraží v Prostějově se bouří. Plánovaná cyklověž zničí poslední kousek zeleně

Zatím na ni nejsou peníze, ale proti už se postavili všichni obyvatelé z okolí. Plánovaná cyklověž u vlakového nádraží v Prostějově podle nich stojí na jediném kousku zeleně a budou se kvůli ní muset kácet stromy. Navíc je na nevhodném místě, kde...

Zelená budova, která se nebude přehřívat

"Tvarově je objekt inspirovaný článkem řetězu jízdního kola. Variant ale původně bylo víc. Od klasického obdélníku až po organické tvary. Finální návrh vyšel jako nejlepší jak z estetického, tak z praktického hlediska. Umožňuje totiž na minimální ploše pohodlně umístit velké množství jízdních kol," vysvětlil architekt Adam Rujbr

Jeho kancelář již pro nemocnici projektovala například budovu II. interní kliniky a ambulantní pavilon Hemato-onkologické kliniky. 

Kolárna bude šetrná k životnímu prostředí. "Návrh v maximální míře dbá na principy udržitelné výstavby. Stropní deska je tvořena z CLT panelů a na střešním plášti počítáme se zelení. Zelené střechy dokáží zadržovat vodu, v létě mají nižší povrchovou teplotu, takže nedochází k nadměrnému přehřívání objektu. Konstrukce je navíc v případě potřeby demontovatelná,“ popsal architekt. 

U vlakového nádraží v Hranicích město otevře novou cyklověž pro stovku kol

Více než stovku jízdních kol budou moci zaparkovat lidé v nové cyklověži u vlakového nádraží v Hranicích na Přerovsku, která by měla být zprovozněna v závěru srpna. Cyklověž stála 19 milionů korun, z toho téměř 15 milionů město získalo jako dotaci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky cyklověž, cyklistika, zelená stavba, Fakultní nemocnice, Olomouc, jízdní kolo, životní prostředí, nemocnice, Fakultní nemocnice Olomouc, Roman Havlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Fakultní nemocnici roste originální úschovna kol. Stavba bude šetrná k životnímu prostředí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.