Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Lidé u nádraží v Prostějově se bouří. Plánovaná cyklověž zničí poslední kousek zeleně

Zatím na ni nejsou peníze, ale proti už se postavili všichni obyvatelé z okolí. Plánovaná cyklověž u vlakového nádraží v Prostějově podle nich stojí na jediném kousku zeleně a budou se kvůli ní muset kácet stromy. Navíc je na nevhodném místě, kde je velký provoz, daleko od vlakového i autobusového nádraží.

"Opět se rozhodlo o stavbě bez toho, aby se někdo zeptat lidí, jaký mají názor. Opět se budou kácet vzrostlé i nově zasazené stromy. Zajímal se někdo, jaký bude provoz na silnici k poště? Cyklisté nebudou kola do cyklověže dávat a budou je stavět před nádražím. Proč? Protože je to dál. Rozhodně protestujeme, aby tato zbytečná stavba za 19 milionů korun stála na pozemku před poštou a mrzí nás, že se zase rozhoduje bez nás," tlumočila na radnici v Prostějově názor obyvatel blízkých bytových domů na plánovanou stavbu cyklověže Marie Starobová.

Cyklověž zabere jediný kousek zeleně v okolí

S kritikou plánované stavby přišla také předsedkyně společenství vlastníků Veronika Dospivová

"Jako maminka dvou malých dětí bych mnohem více uvítala, kdyby na místě plánované cykloveže ponechali zeleň, nasadili nové stromy, keře a okrasné rostliny. Už tak tu v těsné blízkosti máme obchod, parkoviště, autobusové i vlakové nádraží a poštu. Už tak při výhledu z okna, při procházce po okolí, ukazuji dětem jen beton a stavby," zlobí se žena.

Chápe, že cyklověž by si možná našla své uživatele, je ovšem přesvědčena, že by měla být postavena na vhodnějším místě, než na jediném kousku zeleně v okolí.

Připomíná zároveň, že každý strom je v této lokalitě nesmírně důležitý: "Létají nám sem zplodiny a zápach ze slévárny a prach z nádraží. Nedá se větrat, zatěžuje nás hluk z nadjezdu a nádraží." 

Cyklisté si zvykají na cyklověže. V Olomouckém kraji je jich čím dál víc

Cyklisté v Olomouckém kraji si pomalu zvykají na cyklověže, které zejména poblíž vlakových nebo autobusových nádraží staví čím dál víc měst. Před otevřením je věž v Hranicích, přemýšlí o ní Prostějov a již delší dobu tyto úschovny kol fungují v...

Jde o nejvhodnější lokalitu, ukázala studie

Cyklověž se v dohledné době stavět nebude, protože na ni nejsou peníze. Prostějovská radnice však její stavbu obhajuje.

"Pro umístění cyklověže vznikla studie, která polohu lokality vyhodnotila mimo jiné po projednání s dopravní policií jako nejvhodnější ve vztahu k dopravní režimu a také ve vztahu k blízkosti autobusového nádraží. Předpokládáme, že i nadále lidé budou využívat stávající stojany. Ti, kteří budou chtít svoje často drahé kolo bezpečně uschovat, mohou využít služby cyklověže," tlumočila stanovisko odboru rozvoje a investic mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová.

Město zároveň nepochybuje o tom, že cyklověž bude využívaná. Vychází ze zkušeností například z nedalekého Přerova, kde již rok po otevření byla věž pravidelně z téměř 90 procent plná, a stojí přitom v podobné vzdálenosti od nádražní budovy.

Podle cyklověže se rozhodneme u komunálních voleb

"Vnímáme vysoké náklady na stavbu tohoto zařízení, proto čekáme na vhodný dotační titul, který by většinu nákladů pokryl. Mrzí nás nezbytné kácení, nicméně již v tomto roce chystáme kompenzační opatření ve formě trvalkových záhonů," dodala mluvčí radnice Gáborová.

Zdejší obyvatele zatím město nepřesvědčilo. Řada z nich je rozhodnutá přihlížet při nadcházejících komunálních volbách právě k tomu, jaké budou mít kandidáti názory na umístění plánované cyklověže.

U vlakového nádraží v Hranicích město otevře novou cyklověž pro stovku kol

Více než stovku jízdních kol budou moci zaparkovat lidé v nové cyklověži u vlakového nádraží v Hranicích na Přerovsku, která by měla být zprovozněna v závěru srpna. Cyklověž stála 19 milionů korun, z toho téměř 15 milionů město získalo jako dotaci.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky cyklověž, stavba, protesty, zeleň, cyklistika, Prostějov, strom, Jana Gáborová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé u nádraží v Prostějově se bouří. Plánovaná cyklověž zničí poslední kousek zeleně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.