Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Litovel se od dubna pustí do boje s autovraky

Autovraky blokující místa v Litovli by měly od dubna začít mizet z ulic. Město zajistilo potřebnou administrativu a kapacity pro odstavení vozů na zákonem danou dobu. Posledním krokem je ekologická likvidace vozidel, všechny náklady plánuje Litovel vymáhat po jejich majitelích.

Od května 2020 je v platnosti novela, která upravuje zákonnou definici vraku vozidla. Obce tak mohou odtáhnout i auta, která jsou déle než 6 měsíců technicky nezpůsobilá k provozu. Litovel nyní eviduje okolo patnácti takových vozidel. Nově se mezi ně řadí i auta s takzvaně propadlou technickou kontrolou.

„Legislativa se změnila v roce 2020 a my jsme řešili administrativní, právní a kapacitní otázky. Abychom věděli, kam budeme odtažená vozidla dávat. Vyhrazené místo bude v areálu bývalého sběrného dvora,“ přiblížil litovelský starosta Viktor Kohout (SNK).

Prostějov nechal odtáhnout dalších pět vraků. V ulicích strašily víc než půl roku

Z Prostějova zmizelo pět automobilů, které měly propadlou technickou prohlídku a více než půl roku zavazely v ulicích. Vraky nechala odtáhnout zdejší radnice, majitelé mají ještě tři měsíce šanci dostat svá vozidla zpět, pokud zaplatí náklady na...

První výzvy pro odstranění vozidel z ulic zveřejňovalo město podle starosty už od ledna. Více než deset autovraků přesto nadále do určité míry komplikuje dopravu či parkování pro ostatní řidiče. „Od dubna to chceme řešit radikálněji. O některých autech víme, další podněty od občanů pravděpodobně přijdou,“ očekává Viktor Kohout s tím, že na kontroly potenciálních autovraků se důsledněji zaměří i strážníci městské policie.

Odtažení vozů má však své limity. „Pokud vozidlo má platnou technickou kontrolu a pouze někde dlouhodobě parkuje, tak s tím nejde nic dělat. A bavíme se také pouze o pozemcích města. Pokud má někdo vrak na místě soukromých majitelů, tak tam město páky k dispozici nemá,“ upozorňuje starosta Kohout.

Pro město tato forma údržby veřejného prostoru znamená další náklady. Ty by chtěla právně vymáhat po vlastnících odtažených aut. V některých obcích zvolili také možnost prodávat autovraky v aukci. „O dražbě jsme se zatím nebavili, záležet bude na dalších faktorech. Je to otázka, jak budou náklady vymahatelné. Víme, jak na tom někteří lidé jsou,“ dodal starosta Litovle.

V Olomouci otevřel nový sběrový dvůr. Město tam uskladní i autovraky z ulic

Služeb dalšího sběrného místa mohou od pátku nově využívat občané Olomouce. Dvůr pro sběr různých druhů odpadu vznikl na jihu města ve čtvrti Nové Sady. Areál pro sběr odpadu je částečným řešením v době čekání na vybudování moderního odpadového...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Litovel

Štítky Doprava, auto, autovrak, odtah, parkování, Litovel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Litovel se od dubna pustí do boje s autovraky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.