Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Návštěvníci Olomouce zaplatí za parkování v pěší zóně třikrát víc, sto korun za hodinu

Olomouc razantně zvyšuje ceny parkování v historickém centru pro návštěvníky města. Od května motoristé v pěší zóně zaplatí třikrát víc než doposud, sto korun za hodinu, ve zbytku historického centra pak 40 korun. Jde o první změny v rámci nové parkovací politiky města. Cena parkovacích karet pro obyvatele zůstane stejná.

Změny schválili radní Olomouce, od 2. května se stávající zóna placeného parkování v centru rozdělí na dvě samostatné zóny, z nichž v každé budou platit jiné ceny.

V nově vytvořené zóně A, která bude pokrývat pěší zónu, se cena za krátkodobé parkování zvedne z dosavadních 30 korun za hodinu na rovných 100 korun. V zóně B, kam bude patřit zbytek historického centra, se cena krátkodobého parkování zvedne o 10 korun na 40 korun za hodinu. 

"Ceny se mění pouze pro návštěvníky využívající možnost krátkodobého parkování v historickém centru Olomouce. Dlouhodobé parkování nebude touto změnou nijak zasaženo. Ceny parkovacích karet pro rezidenty a abonenty zůstanou i nadále na současné úrovni," upřesnil Martin Luňáček z útvaru hlavního architekta. 

Dodávky se ze zakázané zóny na sídlišti přesunuly jinam. Situace je neúnosná, zlobí se místní

Pilotní projekt nočního zákazu parkování dodávek nad 2,1 tuny zavedl olomoucký magistrát v hustě osídlené lokalitě městských částí Tabulový vrch a Neředín. Podle obyvatel několik stovek metrů vzdáleného Varšavského náměstí se část větších aut...

Nová parkovací politika je nesrozumitelná

Opozice v olomouckém zastupitelstvu je k nové parkovací politice města skeptická. "Se zdražením jsme seznámeni jako s prvním krokem nové parkovací politiky. Podle našeho názoru však není zřejmé, jak bude radnice celý systém zavádět, a určitě to není dobře vykomunikované s veřejností," reagoval například lídr hnutí ProOlomouc Tomáš Pejpek

Novou parkovací politiku chce Olomouc zavádět postupně do letošního podzimu, kdy by měl být systém digitalizován. Nebude už potřeba parkovací karty za sklem, kontrolu obstarají auta s kamerami.

V platnosti zůstávají všechny tři možnosti úhrady poplatků za krátkodobé parkování, u parkovacích automatů, pomocí SMS nebo prostřednictvím webové aplikace. O hodinu se však prodlouží doba placeného stání, nově to bude již od osmé hodiny ranní.

Všechny peníze vybrané za parkování poputují do nového fondu mobility. "Z něj bude radnice hradit například výstavbu nových parkovacích míst, cyklostezek, autobusových zastávek a další investice pro zvyšování bezpečnosti v dopravě a v první fázi i přechod na nový systém," dodala mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

Co s auty na sídlištích? Lidé nechtějí parkovací dům před okny, říká olomoucký primátor Žbánek

Zaváděním změn v systému parkování se podrobněji zabývá také olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO). Úpravu parkovací politiky vidí jako takřka jediný nástroj, kterým lze nyní ve městě a zejména na sídlištích řešit nedostatek stání pro auta....

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc/Pavel Snášel

Štítky zdražení, parkování, centrum, pěší zóna, Olomouc, historické jádro města

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci Olomouce zaplatí za parkování v pěší zóně třikrát víc, sto korun za hodinu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.