Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Počet srážek se zvěří vzrostl o čtvrtinu. Nejvíc havárií je na obchvatu Jeseníku

Počet srážek se zvěří v Olomouckém kraji roste. Nejvíce se jich stalo na obchvatu Jeseníku, kde na úseku dlouhém přes tři sta metrů bylo od loňského října do března jedenáct nehod. Experti radí, aby se řidiči nesnažili zvěři vyhnout a raději brzdili a obětovali blatníky. Vyhnou se tak čelní srážce s jiným autem nebo stromem u silnice.

Mezi loňským říjnem a březnem letošního roku se v Olomouckém kraji stalo 566 dopravních nehod kvůli srážkám se zvěří. Ve stejném období před rokem to bylo pouze 410.

Nejrizikovější úsek je na obchvatu Jeseníku na silnici I/60. "Na silnici dlouhé necelých 3,8 kilometrů došlo k 20 srážkám vozidel se zvěří. Výrazně rizikový je pak úsek nedaleko rybníka u Kempu o délce 309 metrů, kde došlo k 11 střetům se zvěří s celkovou škodou 598 tisíc korun," sdělil mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek, která ve spolupráci s Centrem dopravního výzkumu pravidelně informuje o statistikách srážek se zvěří v České republice.

Celkové škody v Olomouckém kraji přesáhly 34 milionů korun. „Ve sledovaném období nedošlo v České republice v souvislosti se střety se zvěří ke smrtelné nehodě. Přesto nehody se zvířaty přinesly jedno těžké a 33 lehkých zraněních,“ dodal Michal Bíl z Centra dopravního výzkumu.

Je potřeba zvýšit dozor na silnicích, tvrdí při pohledu na statistiku smrtelných nehod koordinátor BESIPu

Počet tragických dopravních nehod v Olomouckém kraji v letošním roce výrazně převyšuje statistiky z loňska. Na přelomu listopadu a prosince došlo v krátkém rozmezí ke dvěma smrtelným nárazům do stromů u silnice. Expert na bezpečnost silničního...

Řidiči by podle expertů neměli dělat prudký manévr

Dopravní expert z olomoucké pobočky Besipu Miroslav Charouz vidí jako jeden z možných důvodů nárůstu skutečnost, že zvěř postupně ztrácí své přirozené úkryty. "Zvěř je dnes vytěsňována. Lidé vyrazili do lesů a například na elektrokolech se pohybují v místech, kde byste je před časem vůbec nepotkali, například v okolí Červenohorského sedla. Zvěř nemá nikde klid, a tím pádem neustále migruje," vysvětluje Charouz.

Řidiči by podle něj měli riziková místa předvídat a zpomalit tam. "Když už opravdu srážka hrozí, řidič by měl pokud možno co nejvíce brzdit, ale neměl by se snažit se za každou cenu zvěři vyhnout. Je lepší oželet rozbití blatníku či vozidla, než v prudkém manévru strhnout řízení, srazit se s protijedoucím vozidlem nebo sjet do příkopu a narazit do mostku či do stromu a zabít se," důrazně doporučuje Charouz.

Nejrizikovější je doba kolem desáté hodiny večerní 

Statistiky uvádějí, že až 80 procent sražené zvěře jsou srny a srnci. Řidiči by se měli připravit na léto, protože mezi červencem a srpnem se odehrává říje. "Srnčí zvěř se pohybuje na relativně malém prostoru a zvířata překračují komunikace poměrně často,“ upozorňuje Michal Bíl.

Riziko střetu se zvěří je nejvyšší dvě hodiny po západu slunce a hodinu před jeho východem. Absolutně nejhorší je v průběhu celého roku doba kolem desáté hodiny večerní.

Střet s autem srna nepřežila. Škoda činí přes 20 tisíc korun

V úterý 19. ledna v 7:30 hodin řídil dvaapadesátiletý řidič Škodu Octavii po silnici první třídy z Hranic k Oseku nad Bečvou. Na přímém úseku cesty mu do jízdy z pravé strany náhle vyběhla srna a řidič střetu již neměl šanci zabránit. Ke zranění...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ÚAMK

Štítky zvěř, srážka, nárůst, zranění, pojišťovna, Besip, Olomoucký kraj, havárie, Jeseník, silnice, Generali Česká pojišťovna, Česko, Jan Marek, Březno, Centrum dopravního výzkumu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet srážek se zvěří vzrostl o čtvrtinu. Nejvíc havárií je na obchvatu Jeseníku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.