Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Po letech příprav začne oprava silnice k Pradědu. Kdy budou jezdit autobusy k Ovčárně?

Cestu k Pradědu, jedné z nejvyhledávanějších výletních destinací v pohoří Jeseníků, čeká nevyhnutelná oprava. Silnici od parkoviště Hvězda po Ovčárnu zavřou ve vymezených termínech stavební práce. Vše je ale naplánováno tak, aby turisté mohli k oblíbenému cíli bez větších problémů vyrazit.

Práce na opravě silnice vedoucí k Ovčárně mají začít v příštím týdnu. Dělníci se budou rekonstrukci věnovat pouze v pracovní dny od 10:20 do 15:20, případně i v noci.

„Opravu tohoto čtyřsetmetrového úseku plánoval kraj se Správou silnic skoro 15 let. Na této komunikaci je několik míst, které jsou doslova v havarijním stavu. Hrozily zde sesuvy, které by mohl ohrozit bezpečnost výletníků, způsobit dopravní nehodu nebo výrazně zkomplikovat provoz. Rekonstrukci se zkrátka nelze vyhnout. Opravy jsou zde navíc možné jen v letním období, silnice je ve vyšší poloze horské oblasti a případné sněžení by znemožnilo nebo velmi zpomalilo práce,“ vysvětlil v tiskové správě náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Radek Podstawka (ANO) a dodal, že největší část prací bude na opěrných zdech, které silnici drží bezpečně v terénu a jsou důležité pro její stabilitu.

Turisté tak mohou ráno a dopoledne stihnout vyjet pod Praděd navýšeným počtem autobusů a odpoledne po 15. hodině se opět nechat svézt dolů na parkoviště Hvězda. „I když se bude jediná přístupová cesta na Praděd opravovat, turistický ruch se nezastaví. Všechny služby nahoře budou fungovat, chaty budou otevřené a budou se těšit na výletníky. Hoteliérům a restauratérům, kteří na Pradědu podnikají, jsme chtěli vyjít vstříc. Při přípravách rekonstrukce jsme se proto snažili práce naplánovat tak, aby se turisté bez problémů dostali nahoru, mohli si užít krásný výlet kolem Pradědu a odpoledne se pak v pohodě dostali zase dolů,“ vysvětlil náměstek hejtmana kraje pro cestovní ruch Jan Krkoška (ANO) z Moravskoslezského kraje, kam silnice a oblíbený cíl turistů nejen z olomouckého regionu spadá.

Přizpůsobení harmonogramu rekonstrukce potřebám turistů a cykloturistů vítá také Tomáš Rak, ředitel Sdružení cestovního ruchu Jeseníky. „Je skvělé, že se tento úsek opraví. Lidé se na Praděd dostanou, kyvadlová doprava bude k dispozici a o víkendu tam omezení nebudou,“ ocenil Rak.

Částečnou uzavírku hlavní silnice k Pradědu vnímá i jako příležitost pro turisty, kteří mohou objevovat nové trasy. „Kdo bude chtít, tak si cestu na Praděd určitě najde, tras je celá řada. Dá se vyrazit například z Červenohorského sedla nebo z Koutů nad Desnou, v obou těchto startovních lokalitách je v létě naprosto v pohodě dostupné parkování. Navíc se odtud jde krásnou přírodou,“ vyzdvihl alternativy Tomáš Rak.

Budování nové silnice by mělo být dokončené během 135 dnů, tedy v průběhu října. „Zhotovitel počítá i s tím, že bude ze strany ochránců přírody i Lesů ČR pod drobnohledem,“ dodal náměstek hejtmana kraje Radek Podstawka s tím, že firma bude připravena v případě potřeby umožnit průjezd vozidlům integrovaného záchranného systému.

Zajištění autobusové dopravy v úseku Hvězda – Ovčárna a v opačném směru
Sobota a neděle: běžné víkendové jízdní řády autobusů bez omezení
Pondělí až pátek:
7:00 hod. – výjezd, 2 autobusy  7:30 hod. – sjezd, 2 autobusy
8:00 hod. – výjezd, 3 autobusy  8:30 hod. – sjezd, 3 autobusy
9:00 hod. – výjezd, 5 autobusů  9:30 hod. – sjezd, 5 autobusů
9:50 hod. – výjezd, 5 autobusů 10:00 hod. – sjezd, 5 autobusů
15:20 hod. – výjezd, 4 autobusy 15:30 hod. – sjezd, 4 autobusy
16:00 hod. – výjezd, 4 autobusy 16:30 hod. – sjezd, 4 autobusy
17:00 hod. – výjezd, 2 autobusy 17:30 hod. – sjezd, 2 autobusy

Denní plán pracovní doby a průjezdnosti
Sobota a neděle: průjezdnost komunikace bez časového omezení
Pondělí až pátek:
7:00 hod. – výjezd; 7:30 hod. – sjezd,
8:00 hod. – výjezd; 8:30 hod. – sjezd,
9:00 hod. – výjezd; 9:30 hod. – sjezd,
9:50 hod. – výjezd; 10:00 hod. – sjezd,
10:20 – 15:20 uzávěra komunikace, ZÁKAZ VSTUPU NA KOMUNIKACI
15:20 – výjezd; 15:30 – sjezd,
16:00 – výjezd; 16:30 – sjezd,
17:00 – výjezd; 17:30 – sjezd,
18:00 – výjezd; 18:30 – sjezd,
18:50 – výjezd; 19:15 – sjezd,
19:30 – 22:00 uzávěra komunikace, ZÁKAZ VSTUPU NA KOMUNIKACI
22:00 – 6:00 uzávěra komunikace, ZÁKAZ VSTUPU NA KOMUNIKACI

Zdroj: Moravskoslezský kraj


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Doprava, silnice, turistika, výlet, Praděd, autobusy, spojení, Ovčárna, Hvězda, Olomoucký kraj, Jeseníky, Moravskoslezský kraj, oprava, rekonstrukce, Tomáš Rak, Radek Podstawka, ANO 2011, Jan Krkoška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po letech příprav začne oprava silnice k Pradědu. Kdy budou jezdit autobusy k Ovčárně?  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.