Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Cestující si připlatí. Od června vzroste v Olomouckém kraji jízdné o 15 procent

V Olomouckém kraji od června vzroste cena jízdného ve veřejné linkové dopravě v průměru o 15 procent. Jízdenky na kratší vzdálenosti zdraží o několik korun. Lidé, kteří veřejnou dopravou cestují pravidelně, si za roční kupón připlatí stovky korun navíc. Naposledy se jízdné zvyšovalo v roce 2012.

V posledních měsících se dopravci potýkají s prudkým růstem cen pohonných hmot, energií a mezd.

"Od 1. června dojde ke zdražení všech druhů jízdních dokladů IDSOK, a to v průměru o 15 procent," uvedla ředitelka Koordinátora integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje Kateřina Suchánková

Zdražení souvisí se změnou nařízení Olomouckého kraje o stanovení maximálních cen jízdného. "Olomoucký kraj tímto reaguje také na fakt, že se jízdné v rámci integrovaného systému nezdražovalo již více než deset let, zatímco náklady na zajištění veřejné dopravy neustále rostly," podotkla.

Například cena jízdenky na příměstskou dopravu s návazností na MHD výhradně se zónou 71 - Olomouc v případě jedné projeté zóny vzroste z nynějších 25 korun na 28 korun. U dvou projetých zón se zvýší z 32 korun na 36 korun a u tří z 38 na 43 korun. Cena jízdenky umožňující projetí čtyři zón vzroste o šest korun na 50 korun a u deseti projetých zón z 86 na 98 korun.

Cestující v olomoucké MHD stále více kupují jízdenky přes aplikaci. Papírové jsou na ústupu

Od prosince 2020 nabízí olomoucký dopravní podnik možnost nákupu jízdenky přes speciální mobilní aplikaci. Za tu dobu si cestující koupili již téměř 290 tisíc jízdních dokladů. Tuto možnost aktivně využívá přes dvacet tisíc lidí, což způsobuje...

Roční kupon na příměstskou dopravu s návazností na MHD výhradně se zónou 71 - Olomouc u jedné projeté zóny od 1. června zdraží na 5077 korun z 4800 korun, roční jízdenka na čtyři zóny z dosavadních 9460 korun na 10 436 korun. U deseti zón nyní cestující za roční jízdenku zaplatí 18 790 korun, od června to bude 21 166 korun.

Hejtmanství na dopravní obslužnost kraje na letošek vyčlenilo 1,627 miliardy korun, což je o zhruba 165 milionů korun víc než loni. Cestující si v roce 2021 koupili 18,4 milionu jízdních dokladů IDSOK, který pokrývá svými 131 tarifními zónami všech 402 obcí na území Olomouckého kraje a příhraniční oblasti s Pardubickým, Jihomoravským, Zlínským a Moravskoslezským krajem. Veřejnou linkovou dopravu v Olomouckém kraji loni zajišťovalo sedm autobusových dopravců a tři železniční společnosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Arriva autobusy

Štítky jízdné, zdražení, doprava, MHD, Olomoucký kraj, Olomouc, Integrovaný dopravní systém Olomouckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestující si připlatí. Od června vzroste v Olomouckém kraji jízdné o 15 procent  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.