Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Cestující v olomoucké MHD stále více kupují jízdenky přes aplikaci. Papírové jsou na ústupu

Od prosince 2020 nabízí olomoucký dopravní podnik možnost nákupu jízdenky přes speciální mobilní aplikaci. Za tu dobu si cestující koupili již téměř 290 tisíc jízdních dokladů. Tuto možnost aktivně využívá přes dvacet tisíc lidí, což způsobuje pokles zájmů o papírové jízdenek z automatů nebo od smluvních prodejců.

Cestující si prostřednictvím aplikace mohou koupit jednorázovou nebo jednodenní elektronickou jízdenku, a to ve variantě občanské i zlevněné. „V nabídce je také doklad pro přepravu psa nebo objemného zavazadla," doplnila mluvčí DPMO Anna Sýkorová.

Dopravní podnik nyní eviduje více než dvaceti tisíc aktivních uživatelů, kteří si v aplikaci zakoupili celkem přes 284 tisíc jízdních dokladů. „Od spuštění služby je vidět neustálý nárůst počtu zakoupených jízdních dokladů prostřednictvím aplikace. Platby realizované v mobilní aplikaci DPMO společně s dalšími nabízenými aplikacemi DoKapsy od ČSOB nebo SEJF a SMS jízdenkami dosahují již 45 procent objemu tržeb za základní nebo jednodenní jízdenky," uvedl předseda představenstva DPMO Jaroslav Michalík.

Semafor přibržďuje kvůli tramvajím provoz na rušné křižovatce. Trať tudy povede až za několik měsíců

O něco více trpělivosti nyní potřebují řidiči, kteří projíždějí přes rušnou Rooseveltovu ulici v Olomouci. Na Nových Sadech probíhá výstavba tramvajové trati, během přestavby zde vznikly i nové světelné křižovatky. Jedna z nich již nyní...

Výhodou aplikace oproti SMS jízdence je možnost nákupu zlevněných jízdních dokladů pro děti nebo studenty a jednodenních jízdenek. Přes mobilní aplikaci zaplatí cestující pouze cenu jízdného, u SMS jízdenek zaplatí navíc i odeslanou žádost o jízdenku podle ceníku za SMS u svého operátora. „Ve statistikách vidíme, že část cestujících, kteří dříve kupovali SMS jízdenky, nyní využívá právě aplikaci," podotkl vedoucí přepravně-tarifního odboru DPMO Roman Tříska.

Díky aplikaci klesá prodej papírových jízdenek v automatech, v síti smluvních prodejců a v doplňkovém prodeji u řidičů. „Oproti průměrným měsíčním údajům z roku 2020 zaznamenáváme aktuální pokles prodeje papírových jízdenek až o 20 procent. Vidíme, že tito cestující si zvykli kupovat doklady přes aplikaci. Jízdenku zaplatí jednoduše on-line a nemusí přemýšlet, zda jedou ze zastávky, kde je k dispozici automat na jízdenky a jestli u sebe mají drobné," dodal Michalík.

Kromě nákupu jízdenek mají cestující v mobilní aplikaci k dispozici také přehled aktualit z provozu. Dozví se tak například o změnách jízdních řádů nebo o mimořádných zpožděních. Aplikace DPMO je pro mobilní telefony zdarma ke stažení z App Store nebo Google Play.

DPMO ročně přepraví zhruba 57 milionů cestujících. Na osmi tramvajových a 24 autobusových linkách jezdí 146 tramvají a autobusů. Stoprocentním akcionářem DPMO je město Olomouc.

Nafta až za dvojnásobek? Olomoucký dopravní podnik hledá s městem řešení

S rekordně vysokými cenami pohonných hmot se potýká také olomoucký dopravní podnik. Autobusy zatím využívají palivo z rezerv, které si společnost vytvořila, brzy ale bude DPMO muset kupovat naftu již za nové ceny. Rozdíl oproti loňsku je přitom...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, DPMO, Dopravní podnik města Olomouce, aplikace, jízdenky, jízdné, Olomouc, mobilní aplikace, SMS, Československá obchodní banka, Roman Tříska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestující v olomoucké MHD stále více kupují jízdenky přes aplikaci. Papírové jsou na ústupu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.