Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

U Lipníku nad Bečvou začala fungovat první meteostanice. Ještě letos jich bude v kraji devět

První meteostanice začala fungovat na silnici u Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Silničáři jich chtějí ještě v tomto roce na frekventovaných místech v Olomouckém kraji umístit devět, aby získali aktuální přehled o počasí. Investice je čtrnáct milionů korun.

"Letos postavíme devět nových meteostanic, první z nich je hotová v Lipníku nad Bečvou. Po revizních zkouškách byly práce dokončeny a mohlo být definitivně odstraněno zúžení silnice I/35 kvůli částečné uzavírce jednoho jízdního pruhu," potvrdil na sociálních sítích Miroslav Mazal z olomouckého pracoviště ředitelství silnic.

Ředitelství silnic a dálnic si od nových zařízení slibuje lepší přehled o aktuálním počasí v okolí hlavních silničních tahů v regionu. Data z meteostanic poputují na centrální dispečink. 

Nová měřicí stanoviště budou mít kamery a senzory, které zaznamenají například teplotu, vlhkost, srážky, dohlednost či parametry větru. Nové meteostanice chtějí silničáři umístit ještě na silnicích prvních tříd v Rudolticích u Sobotína na Šumpersku, Písečné na Jesenicku, Bělkovicích-Lašťanech na Olomoucku a nedaleko vápenky Omya na Jesenicku.

Silničáři u silnic v Olomouckém kraji nainstalují nové meteostanice

Pět nových meteostanic bude sledovat počasí u frekventovaných silnic v Olomouckém kraji. Součástí zakázky za 14 milionů korun je také výstavba čtyř proměnných dopravních značek napojených na meteostanice, které jsou už v provozu.

Proměnné dopravní značky pak budou u silnici první třídy v Borušově na pomezí Olomouckého a Pardubického kraje, v Podolí u Mohelnice na Šumpersku, v Koutech nad Desnou na Šumpersku a v Domašově na Jesenicku.

"Proměnné dopravní značky doplní stávající meteostanice. Na základě vyhodnocených informací pak mohou signalizovat řidičům aktuální stav vozovky či případná varování," dodal Mazal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky meteostanice, dálnice, počasí, ŘSD, Olomoucký kraj, Lipník nad Bečvou, silnice, okres Přerov, okres Šumperk, okres Jeseník, Ředitelství silnic a dálnic, Sobotín, Rudoltice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Lipníku nad Bečvou začala fungovat první meteostanice. Ještě letos jich bude v kraji devět  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.