Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

ŘSD vypsalo zakázku na dálnici z Olomouce do Kokor. Čeká se ale na verdikt soudu

Zhruba o sto padesát milionů narostla oproti loňsku odhadované náklady na vybudování takřka osmi kilometrů nové dálnice mezi Olomoucí a obcí Kokory. První etapa spojnice krajského města s Přerovem má vyjít odhadem na 2,41 miliardy korun. Ředitelství silnic a dálnic nyní čeká na verdikt Nejvyššího správního soudu, který rozhoduje o platnosti či zrušení stavebního povolení.

Pro nový úsek dálnice D55 Olomouc – Kokory vyhlásilo ŘSD výběrové řízení na zhotovitele stavby. „Předpokládaná hodnota zakázky je 2 410 milionů Kč bez DPH. Na stavbu 7,6 km dlouhého úseku D55 se aktuálně řeší kasační stížnost ministerstva dopravy a ŘSD proti rozhodnutí soudu o zrušení právní moci stavebního povolení,“ shrnul na sociálních sítích aktuální situaci šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Stavbu posledního úseku D1 okolo Přerova chtějí silničáři zahájit letos na konci roku

Stavbu posledního úseku dálnice D1 okolo Přerova chtějí silničáři zahájit letos na konci roku. Projekt od počátku provázejí stížnosti ochránců přírody a části obyvatel Dluhonic, ministerstvo dopravy nyní řeší odvolání proti stavebnímu povolení....

Letos již měla státní organizace zajištěnou naprostou většinu potřebných pozemků a před nedávnem také skončila lhůta pro podání nabídek na zpracování záchranného archeologického výzkumu. Do tohoto procesu navíc zasáhl hackerský útok, který ovlivnil databáze Ředitelství silnic a dálnic. „Zadavatel se ve dnech 16. až 17. 5. 2022 stal cílem bezprecedentního kybernetického útoku, v jehož důsledku mimo jiné ztratil certifikáty - soukromé klíče pro dešifrování nabídek v této veřejné zakázce,“ uvedlo ŘSD.

Proti stavbě, která by od dopravní zátěže výrazně ulevila obcím Krčmaň a Kokory, ale i dalším vesnicím v okolí, vystupoval v minulosti zemědělský podnik Agra Velký Týnec. Družstvo v blízkosti plánované silnice chová dobytek a má obavy z vlivu dopravní stavby na zvířata a činnost firmy. Ředitelství silnic a dálnic již mělo k dispozici stavební povolení, krajský soud jej ale zrušil kvůli žalobě zemědělské společnosti. Proti tomuto rozsudku podalo ŘSD a ministerstvo dopravy kasační stížnost. „Bohužel čekáme na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu už půl roku, přitom v liniovém zákoně je stanovena lhůta 90 dnů,“ citoval Radka Mátla web zdopravy.cz.

Podle aktuálního informačního letáku ke stavbě počítá ŘSD se zahájením stavby v roce 2023. Nová část dálnice D55 má být uvedena do provozu o tři roky později.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HBH Projekt

Štítky Doprava, dálnice, D55, Olomouc, Kokory, Přerov, stavba, ŘSD, soud, Olomoucký kraj, Ředitelství silnic a dálnic, stavební povolení, Nejvyšší správní soud České republiky, Radek Mátl, AGRA Velký Týnec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD vypsalo zakázku na dálnici z Olomouce do Kokor. Čeká se ale na verdikt soudu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.