Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Koloběžky na chodníku. Olomoučtí strážníci stále řeší přestupky, v Linci na to dokonce zřídili šerifa

S masivním rozvojem elektrokoloběžek přibývá v poslední době také přestupků a nejrůznějších úrazů. Olomoučtí strážníci ročně řeší stovky případů, kdy lidé na koloběžkách nebo elektrokoloběžkách jezdí po chodníku, jsou opilí nebo jezdí ve dvou. Například rakouskému Linci už došla trpělivost a zřídil funkci šerifa přes koloběžky.

Na kontrolu jízdy na koloběžkách a elektrokoloběžkách a poučení jejich uživatelů se strážníci Městské policie v Olomouci zaměřují pravidelně. 

"V loňském roce jsme měli 300 přestupků jezdců na koloběžkách, valná většina z nich jsou lidé na elektrokoloběžkách. Letos už bylo více než 150 případů. Až osmdesát procent je jízda po chodníku, dále jsme měli jízdu mimo vyhrazené stezky, nerespektování dopravního značení, světel na křižovatce, jízdu na červenou, dokonce byly případy, že lidé za jízdy kouřili cigarety," popsal mluvčí Městské policie Olomouc Petr Čunderle.

Stává se také, že mládež do 18 let nemá na hlavě přilbu a v poslední době strážníci podle něho zaznamenávají čím dál častěji jízdu na elektrokoloběžce ve dvou. "Například na chodník může jenom dítě do deseti let, koloběžka se pak podle zákona bere jako jízdní kolo," připomíná mluvčí.

Sdílení kol a koloběžek přináší problémy. Plné stojany, nebezpečná jízda, odhozené koloběžky

Překotný rozvoj sdílených elektrických koloběžek a kol v některých městech v kraji přináší první problémy. Cyklisté si stěžují, že například u nákupních center často nejsou volné stojany pro normální kola, a lidé také upozorňují na to, že...

Rakouskému městu Linec už s koloběžkami došla trpělivost a zavedlo novou funkci šerifa. Oficiální název je Scooter-Sheriff.

"Obzvláště nepříjemné jsou skupiny mladých lidí, kteří bezohledným chováním ohrožují ostatní účastníky silničního provozu. Zdá se, že osvětová opatření přijatá v posledních týdnech nemají na určité skupiny lidí vliv," vzkázal v oficiálním vyjádření místostarosta Lince Martin Hajart.

V Olomouci zatím o šerifovi přes koloběžky městská policie neuvažuje. "U nás to zvládají řešit kolegové jak z dopravní služby, tak z pořádkové služby. Strážníci vždy rychle zasáhnou. Že by byla vyčleněná nějaká speciální hlídka, o tom zatím neuvažujeme," potvrdil mluvčí olomouckých strážníků Čunderle.

Problémy s koloběžkami však nemá jen Olomouc. Před pár dny havaroval na elektrokoloběžce například pětapadesátiletý muž v Jeseníku. Měl přes dvě promile a skončil v nemocnici. "Dvaaosmdesátiletý muž jel na elektrokoloběžce po cyklostezce v ulici Anenská směrem k ulici Plumlovská v Prostějově. Přecenil své schopnosti a havaroval. Rychlá záchranná služba ho převezla do Fakultní nemocnice v Olomouci," popsala další nedávný případ mluvčí policie Miluše Zajícová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Linz

Štítky koloběžky, přestupky, úrazy, šerif, chodník, nehody, bezpečnost, policie, kontroly, Olomouc, Linz, Linec, obecní policie, Fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koloběžky na chodníku. Olomoučtí strážníci stále řeší přestupky, v Linci na to dokonce zřídili šerifa  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.