Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Tramvaje ve Schweitzerově budou jezdit nad zelení. Nová olomoucká trať dostává speciální úpravu

K plánovanému podzimnímu dokončení se přibližuje nový úsek tramvajové trati v olomouckých částích Nové Sady a Povel. Do finální fáze už pokročila příprava kolejiště v ulici Schweitzerova za novou křižovatkou u Billy. Mezi kolejnicemi poroste zeleň ze speciálních travnatých pásů.

Ruch na Králickém Sněžníku mírní ploty. Chrám přírody se mění v lunapark, mrzí ekologa

S přílivem návštěvníků se potýká jedna z nejpřísněji chráněných přírodních lokalit u nás – vrchol Králického Sněžníku. Lidé poškozují unikátní kout přírody pohybem mimo vyznačené trasy. Situaci má řešit instalace provizorního oplocení a později i...

V uplynulých týdnech se hlavní těžiště prací na více než kilometrovém novém úseku tramvajové trati přesunulo do ulice Zikova. Ve Schweitzerově již probíhá podle náměstka primátora Martina Majora (ODS) dokončování trati. „Specializovaná firma provádí její ozelenění s vododržnou vrstvou ze syntetického recyklátu a s hlukově pohltivými dílci na kolejnicich. Vegetační povrch tvoří předpěstované rozchodníkové rohože. Takto postavená tramvajová trať nejenže bude tichá, ale navrátí do městského prostoru živý povrch absorbující srážkovou vodu, která se odpaří zpět a zlepší životní prostředí,“ uvedl na sociálních sítích primátorův náměstek.

Místo štěrku, dlažby či asfaltu tak část skladby tvoří dílce z recyklovaných textilií z automobilového průmyslu. Ty zadržují potřebnou dávku dešťové vody pro travnaté takzvané rozchodníkové rohože. „Po nasycení další srážková voda volně odtéká do štěrkového lože a jeho odvodnění. Zadržené množství vody tak slouží rostlinám pro jejich růst a současně dochází k odpařování do prostoru města,“ vysvětlil Jan Eisenreich z firmy Brens Europe, která řešení pro olomouckou trať instaluje.

Změn je nyní hodně, ale život na Masaryčce neustrnul, zní z Hodolan po otevření mostu

Výraznou proměnou prošla v uplynulých měsících a letech oblast kolem Masarykovy třídy v Olomouci. Nejpatrnější je otevření nového mostu na tomto rušném bulváru, na kterém omezení trvala více než dva roky.

Podle náměstka Majora bude tímto typem úpravy osazena i část trati na ulici Rooseveltova. Pamatováno je i na případný servis kolejí. „Olomouc zvolila rozebíratelnou variantu, v koleji jsou vloženy půlmetrové dílce, takové matrace, do kterých rostliny prokoření. Pokud by bylo nutné do koleje zasáhnout, tak je možné jednotlivé dílce vyjmout podobně jako u silničních panelů,“ doplnil Eisenreich.

Rozsáhlá investice do nového úseku tramvajové trati za zhruba půlmiliardy korun má být hotová letos v říjnu. V okolí 1200 metrů nové trati došlo k rekonstrukci rozvodů a přeměně křižovatek, chodníků či cyklostezek. Po dokončení budou na trase tramvaje obsluhovat tři nové zastávky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Martin Major

Štítky Doprava, tramvaje, zeleň, životní prostředí, tramvajová trať, Povel, Nové Sady, Olomouc, tramvajová dráha, Martin Major, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tramvaje ve Schweitzerově budou jezdit nad zelení. Nová olomoucká trať dostává speciální úpravu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.