Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Policie chce zintenzivnit kontroly koloběžkářů. Ve dvou nebo po chodníku jezdit nesmí

Na dodržování předpisů při jízdě koloběžkách a elektrokoloběžkách se zaměřili policisté při dopravně bezpečnostní akci v Olomouci. Přestupek odhalili takřka u každého pátého, celkem zastavili sedm desítek příznivců tohoto způsobu dopravy. Strážci zákona pozorují narůstající neohleduplnost koloběžkářů a také vyšší počet stížností od občanů.

V olomouckých ulicích jsou rozmístěny více než dvě stovky sdílených elektrokoloběžek, jejichž obliba při cestování po městě roste. Lidé si ale často stěžují jízdu koloběžkářů po chodnících, špatné parkování či neznalost dopravních předpisů ze strany uživatelů tohoto dopravního prostředku.

Policisté koloběžkáře ve čtvrtek kontrolovali na různých místech Olomouce. "Během několika hodin zkontrolovali téměř sedm desítek osob. Přitom zjistili 13 přestupků, které, až na jednu výjimku, vyřešili uložením příkazu na místě. V jednom případě přestupek oznámili příslušnému správnímu orgánu. Akce obdobného charakteru se budou konat i v budoucnu," uvedla policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Koloběžky na chodníku. Olomoučtí strážníci stále řeší přestupky, v Linci na to dokonce zřídili šerifa

S masivním rozvojem elektrokoloběžek přibývá v poslední době také přestupků a nejrůznějších úrazů. Olomoučtí strážníci ročně řeší stovky případů, kdy lidé na koloběžkách nebo elektrokoloběžkách jezdí po chodníku, jsou opilí nebo jezdí ve dvou....

Koloběžky a elektrokoloběžky jsou v posledních letech stále populárnějším dopravním prostředkem. "S tímto trendem je bohužel spjata i narůstající neohleduplnost koloběžkářů spojená s nedodržováním pravidel silničního provozu. Policisté proto zintenzivnili kontroly, které se zaměřují především na to, jak uživatelé koloběžek a kol dodržují platná pravidla zákona o provozu na pozemních komunikacích," podotkla Vaňharová.

Lidé jedoucí na koloběžce musí dodržovat stejná pravidla, která se vztahují na cyklisty. V případě porušení jim hrozí pokuty. "Na koloběžce může jet jen jeden člověk. Toto upozornění platí především pro rodiče, které často vídáme, jak na koloběžce jedou spolu se svým dítětem," upozornila mluvčí. Cyklista mladší 18 let musí mít za jízdy na hlavě nasazenou cyklistickou přilbu. "S ohledem na bezpečnost však doporučujeme přilbu i dospělým osobám," apeluje Petra Vaňharová.

Na koloběžce nelze jet po chodníku. "Výjimku tvoří případy, ve kterých jezdec koloběžku vede, ne na ní po chodníku jede. A také děti do 10 let věku, které mohou k jízdě na koloběžce i kole chodník využít," doplnila Vaňharová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, koloběžky, elektrokoloběžky, parkování, ulice, přestupek, kontrola, Policie ČR, Olomouc, chodník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie chce zintenzivnit kontroly koloběžkářů. Ve dvou nebo po chodníku jezdit nesmí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.