Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Příprava miliardového obchvatu na Mohelnicku pokročila. Stavět se má za čtyři roky

Další pokrok hlásí Ředitelství silnic a dálnic v přípravě obchvatu části Mohelnice a také nedaleké obce Libivá, kudy směřuje převážná část dopravy na Šumpersko. Oblasti má ulevit výstavba nového úseku silnice I/44, která již získala zatím nepravomocné územní rozhodnutí. Státní organizace pokračuje v přípravě stavby, uvedení silnice do provozu odhaduje ŘSD na rok 2028.

„Krajský úřad Olomouckého kraje vydal územní rozhodnutí na akci “I/44 Mohelnice - Vlachov”. Stavba, která navazuje na připravovanou D35, řeší obchvat Mohelnice a Líbivé,“ informoval na sociální sítích šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl s tím, že pro tento úsek již byly zahájeny práce na zpracování dokumentace pro stavební povolení.

Stavební povolení pro D1 u Přerova? Možná v listopadu. Pak nás čekají další soudy, očekává šéf ŘSD

S pesimistickou a optimistickou variantou termínu dalšího klíčového rozhodnutí pro stavbu posledního úseku D1 u Přerova pracuje vedení Ředitelství silnic a dálnic. Jasno o platnosti stavebního povolení by mohlo být podle ředitele ŘSD Radka Mátla...

Plánovaný úsek I/44 u Libivé se má podle ŘSD začít stavět v roce 2026 a bude sloužit také jako napojení na nově připravované úseky dálnice D35, která se po dokončení stane alternativním severním tahem napříč Českou republikou. Nová silnice za Libivou bude měřit 3500 metrů, projekt zahrnuje celkem 49 stavebních objektů a dva mosty. „Realizace stavby přispěje ke značnému zvýšení bezpečnosti, plynulosti silničního provozu a zlepšení životního prostředí v těchto sídlech," uvedlo ŘSD.

Silnice I/44 je důležitou komunikační osou ve směru z jihu na sever Olomouckého kraje. „Je prakticky jedinou vhodnou komunikací umožňující spojení měst Šumperka a Jeseníku s krajským městem Olomoucí. Silnice I/44 umožňuje navíc přístup do rekreačně významné oblasti Jeseníků," stojí v dokumentaci od Ředitelství silnic a dálnic k plánované stavbě, jejíž náklady jsou nyní stanoveny na takřka 940 milionů korun.

Loni v létě na trase I/44 začala stavba silničního obchvatu Bludova na Šumpersku, který z této obce odvede hustou automobilovou dopravu. Začínat bude u Postřelmova a napojí se na silniční průtah Šumperkem. Rozsáhlé stavební dílo vyjde na 2,3 miliardy korun. „Vysoko položenou silnici v záplavové zóně staví firmy Strabag a M – Silnice, postup prací kopíruje harmonogram s předpokladem dokončení v roce 2024. Mezi přípravou řady mostů probíhají hlavně zemní práce,“ přiblížil aktuální průběh budování důležité dopravní stavby na Šumpersku mluvčí ŘSD Miroslav Mazal.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, silnice, výstavba, obchvat, I/44, Libivá, Mohelnice, Ředitelství silnic a dálnic, Olomoucký kraj, okres Šumperk, Radek Mátl, Vlachov, Šumperk, Strabag

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příprava miliardového obchvatu na Mohelnicku pokročila. Stavět se má za čtyři roky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.