Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

VIDEO: Oprava číslo třináct. Rondel v Přerově dál demolují kamiony, město hledá řešení

Z role otloukánka se nedaří vymanit provizorní kruhový objezd na okraji Přerova. Na začátku tohoto týdne prstenec okružní křižovatky u pekárny Racek opět několikrát zdemolovali řidiči kamionů. Město s krajem oslovilo dopravního projektanta, který by měl navrhnout kroky pro bezproblémový provoz na frekventovaném místě.

Dnes začínají opravy D1 mezi Lipníkem nad Bečvou a Ostravou. Potrvají rok

Velké komplikace čekají na řidiče na dálnici D1 ve směru na Ostravu. Silničáři dnes zahajují opravy téměř padesátikilometrového úseku od Lipníka nad Bečvou na Přerovsku k Ostravě za více než 370 milionů korun. Práce skončí až v průběhu příštího...

Kruhový objezd vytvořený z betonových bloků a dopravního značení měl vyřešit problematický průjezd křižovatkou ulic Gen. Štefánika, Tovární a Durychova na okraji Přerova na rušném tahu ve směru na Zlín či Kroměříž. Provizorní rondel ulevil motoristům do doby komplexního přebudování lokality, která je teprve v počáteční fázi příprav.

Dočasná úprava slouží řidičům od konce dubna, hned první den vnitřní prstenec rondelu zboural polský kamion. A starosti v této lokalitě pokračují dál. Ředitelství silnic a dálnic nechalo na jaře zrekonstruovat vozovku v místě kruhového objezdu, po dvou měsících se ale dílo muselo reklamovat, na silnici se objevily vážné defekty a výtluky.

Po klidnějších týdnech bez havárie došlo během jednoho dne podle přerovského radního pro dopravu Tomáše Navrátila (ANO) hned k několika nehodám. Město ve spolupráci s Olomouckým krajem hledá možnosti, jak bourání kamionů v místě minimalizovat. „Proběhla jednání, kde zatím konkrétní návrhy nepadly. Oslovili jsme projektanta, který by měl přijít ještě s nějakým vylepšením,“ nastínil Tomáš Navrátil.

Ten dokonce jako spolujezdec v kamionu s cisternovým návěsem obkroužil křižovatku pro natočení videa, které ilustruje možnost bez větších obtíží místem projet. Příčinou nehod může být podle Navrátila nedostatek zkušeností nebo pozornosti u některých šoférů.

„Naprostá většina řidičů s průjezdem nemá žádný problém, a naopak kvituje změnu křižovatky na okružní typ. Město chtělo zlepšit plynulost dopravy a bezpečnost. Dříve tam byly nehody se zraněními, k tomu ale teď už nedochází. Takže požadovaný efekt tato úprava křižovatky přinesla,“ oceňuje přerovský radní.

Kamiony by Přerovem podle platných omezení ani projíždět neměly, ale řidiči tohoto zákazu nedbají a místo nařízených tras dále jezdí přes dopravně přetížené město.  Časté bouračky do betonových bloků zaměstnávají i technické služby.

Dostupnost praktických lékařů se v Přerově navýší díky dotaci. Zubaři ale zájem neprojevili

Částkou v celkové výši 400 tisíc korun by měla přerovská radnice podpořit dvě přerovské ordinace praktických lékařů. Město chtělo dotaci původně poskytnout jednomu žadateli, stejného hodnocení ale dosáhli dva zájemci, a město obnos zřejmě...

 

„Aktuální oprava křižovatky už byla třináctá. Je to také náročné na bezpečnost pracovníků. V průběhu špiček je tam pohyb údržby velmi na hraně. Zaměstnance tam posíláme až při minimálním provozu a snažíme se, aby nám asistovali policisté nebo strážníci městské policie. Během dvaceti vteřin tam může projet čtyřicet aut,“ upozorňuje technicko-provozní náměstek Technických služeb města Přerova Tomáš Lolek.

Jako servisní organizace města právě technické služby rovnají pobourané bloky zpět na jejich místo. „Řešíme to večerní prací, je to hodně na dobrovolnosti lidí, kteří nechtějí nechat město ve štychu. K tomuto účelu nedržíme pohotovost, tu máme až v zimě. Opravy ve večerních hodinách probíhají v rámci dobré vůle a chuti pomoci občanům a řidičům,“ poznamenal náměstek Lolek.

Betonové bloky prozatímní okružní křižovatky při poslední opravě poskládali pracovníci do mírně pozměněného uspořádání. „V rámci provizoria to opravujeme tak, jak je to v našich silách. Některé prvky už jsou tak poškozené, že nejdou využít. Vytvořilo se tam provizorní řešení, zkouší se tato varianta, jestli by to pomohlo, aby řidiči většinou cizí národnosti neměli problém rondel projet,“ objasnil Tomáš Lolek.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Tomáš Navrátil, Martin Král

Štítky Doprava, kruhový objezd, rondel, stavba, Technické služby, Přerov, havárie, Ředitelství silnic a dálnic, Zlín, Kroměříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Oprava číslo třináct. Rondel v Přerově dál demolují kamiony, město hledá řešení  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.